X

Aena anuncia 1.200 milions d’inversió i la rebaixa de la taxa d’aterratges

Són mesures per estimular l'activitat dels avions als aeroports espanyols, segons ha explicat el seu president, Maurici Lucena

18/06/2020

Aena anuncia 1.200 milions d’inversió i la rebaixa de la taxa d’aterratges

El president d’Aena, Maurici Lucena, ha anunciat una inversió de més de 1.200 milions d’euros als aeroports espanyols fins a 2021, i la rebaixa de les taxes a les companyies aèries per afavorir l’increment dels vols després de la crisi sanitària.

Una crisi que, segons Lucena, ha posat de manifest la necessitat de reforçar la col·laboració entre el sector públic i privat. L’ens aeroportuari ha aprovat aquesta setmana l’incentiu comercial per a les aerolínies, que comporta una reducció de la taxa d’aterratge per tal d’estimular la seva tornada a l’activitat el més aviat possible. Una iniciativa que es correspon, com explica el president d’Aena, amb l’efecte “tractor” que l’ens té sobre altres companyies. “Som plenament conscients de que tenim una funció dual; d’una banda tenim l’obligació de defensar l’interès social dels nostres accionistes, però també sabem que som una peça important a l’engranatge no només del sector turístic i de la mobilitat, sinó també d’altres sectors, com la construcció i les enginyeries”, ha dit, en una intervenció al fòrum “Empreses espanyoles liderant el futur”, organitzat per la CEOE.

Maurici Lucena també ha confirmat la voluntat de reprendre al més aviat possible els projectes d’ampliacions d’aeroports previstos, sobretot els de Madrid i Barcelona, tot i que reconeix que pot ser que es retardi la seva execució.

La CNMC ja va baixar els preus aeroportuaris

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja va rebaixar les tarifes proposades per Aena per a l’exercici de 2020. Són preus que cobra a les companyies per emprar determinats serveis als seus aeroports, com pistes, passarel·les, aparcament d’aeronaus, seguretat, etc. Aquestes tarifes repercuteixen posteriorment en els preus dels bitllets d’avió que paguen els passatgers.

Una d’aquestes tarifes grava les operacions d’aterratge, que és la que ara vol revisar a la baixa l’ens públic. Una taxa que per enguany havia incrementat un 2,7%.

El desembre passat Competència va aprovar la supervisió de les tarifes aeroportuàries aplicables per part d’Aena a l’exercici de 2020, a la qual fixava una reducció global de prop d’un punt i mig percentual. Aquesta rebaixa global ho era per la reducció de preus d’alguns dels conceptes, com la taxa de seguretat, la d’ús de passarel·les o la de passatgers. La resta de conceptes pujaven el preu. Les noves tarifes estan vigents des del passat mes de març, tot i que durant l’estat d’alarma la xarxa d’aeròdroms espanyols ha registrat caigudes de l’activitat de pràcticament el cent per cent.

18/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris