X

Especial ‘Sant Joan per a nostàlgics’ a IB3: 6 hores d’emissió en streaming

A partir de les 14 hores i fins a les 18 hores, IB3 emetrà un recull especial de 15 anys de retransmissions des de Ciutadella

23/06/2020

Especial ‘Sant Joan per a nostàlgics’ a IB3: 6 hores d’emissió en streaming

Aquest Sant Joan és per a nostàlgics. Enguany, per força major i per evitar aglomeracions i contagis, no hi haurà nit de Festers, caragols de Santa Clara ni Jocs del Pla. Per explicar-ho, IB3 emetrà aquest dimarts un especial ‘Sant Joan per a nostàlgics’ en streaming (www.IB3.org/directe i YouTube) de les 12 a les 18 hores i per IB3 Ràdio de les 12 a les 14 hores. A les 12 hores, Sant Joan des de Ca’s Comte de Ciutadella. A partir de les 14 i fins a les 18 hores, només per streaming (YouTube i www.IB3.org/directe), s’emetrà un recull especial dels ‘Caragol des Born‘ i el Primer Toc de les festes de Sant Joan de Ciutadella dels darrers 15 anys. També ho podreu seguir, en directe, al compte de Twitter i Facebook d’IB3.

De fet, Sant Joan és una festa amb set segles d’història, i són ben poques, 16 en concret, les vegades que s’ha arribat a suspendre. Tot i l’excepcionalitat de la mesura, aquesta no serà la primera vegada que se suspenen les festes de Sant Joan per motius de salut pública, però ens hem de remuntar quatre segles enrere.

Era 1654 i la pesta arribava a les Illes. El risc de contraure la malaltia obligava a cancel·lar la colcada de Sant Joan. Les mesures de contenció de l’epidèmia varen deixar Ciutadella sense festes 3 anys consecutius. Aquella ocasió és la primera documentada per la historiadora Catalina Bosch i recopilada pels Voluntaris de Sant Joan, i l’única suspensió per motius de salut pública fins avui. Segons el seu estudi, en 350 anys les festes de Sant Joan només s’han cancel·lat en 16 ocasions. 6 vegades ha estat per guerres, la majoria al segle XVIII.

Però també s’han suspès per altres motius, com l’any 1689, per una indisposició del caixer senyor, o l’any 1757, quan l’Església es va negar a participar a la colcada. Curiós, també, resulta l’any 1716 que els ciutadellencs varen quedar sense Sant Joan, perquè no hi havia prou cavalls. La darrera vegada que Ciutadella va haver de suspendre les festes va ser l’any 1938, en plena Guerra Civil. Però al 39, els pagesos varen tornar a engalanar els seus equins per dur l’alegria al poble. I així s’ha fet, ininterrompudament, 81 anys.

23/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris