X

L’Agència Europea del Medicament autoritza l’ús del fàrmac remdesivir contra el coronavirus

Els pacients greus tractats amb aquest antiviral van superar la malaltia en dotze dies

25/06/2020

L’Agència Europea del Medicament autoritza l’ús del fàrmac remdesivir contra el coronavirus

Un treballador soste una capsa de Remdesivir als laboratoris d'Eva Pharma a El Caire. EFE/EPA/MOHAMED HOSSAM

L’Agència Europea de l’Medicament (EMA) ha recomanat autoritzar la comercialització de l’antiviral remdesivir, de la companyia nord-americana Gilead Sciences, per tractar malalts amb la COVID-19. Concretament, es podrà utilitzar en majors de 12 anys que pateixin pneumònia greu fins al punt que requereixen oxigen suplementari. Remdesivir es converteix així en el primer medicament contra la COVID-19 recomanat per a la seva autorització a la Unió Europea.

Segons informa l’EMA, remdesivir s’ha avaluat en un termini excepcionalment curt a través d’un procediment de revisió contínua, el que sol fer l’EMA en emergències de salut pública com la generada pel coronavirus. L’avaluació començà el 30 d’abril, quan el Comitè de Medicaments d’Ús Humà (CHMP) de l’EMA va començar a mesurar dades sobre qualitat i fabricació, dades no clíniques, clíniques preliminars i de seguretat de suport de programes d’ús compassiu. El 5 de juny, presentà la sol·licitud d’autorització de comercialització, que ha conclòs amb la recomanació publicada aquest dijous.

 

Pacients greus tractats amb remdesivir van superar la malaltia en dotze dies

L’estudi, publicat a The New England Journal of Medicine, va avaluar l’efectivitat administrant el fàrmac durant deu dies a més de mil pacients amb la COVID-19 que havien estat hospitalitzats. Remdesivir es va comparar amb una substància placebo i l’èxit fou el temps de recuperació dels pacients, que fou d’uns onze dies en els pacients als quals s’havia subministrat remdesivir, respecte als quinze dies dels que havien rebut el placebo. En canvi, els que patien la malaltia de forma lleu van superar-la en cinc dies, tant els que havien estat tractats amb remdesivir com amb el placebo. Els que estaven greus, que eren el 90% de la població de l’estudi, es van recuperar en 12 dies, si havien estat tractats amb remdesivir, o en 18, amb el placebo.

No obstant això, no es van observar diferències en el temps de recuperació en aquells pacients que van començar a rebre remdesivir quan ja se’ls havia aplicat ventilació mecànica, per exemple. En aquests moments, s’estan recopilant les dades dels pacients que van morir després de començar el tractament.

La Comisión Europea, accelerarà el procés amb l’objectiu d’autoritzar la comercialització condicional de remdesivir la propera setmana, permetent així que es comercializi a l’UE. El seu ús, per goteig en vena, es limita a centres de salut.

25/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris