X

70 brots s’acumulen ja des de l’inici de la nova normalitat

45 d'ells encara estan actius i la majoria estan controlats

05/07/2020

70 brots s’acumulen ja des de l’inici de la nova normalitat

En només 15 dies s’han detectat devers 1.000 positius, 900 d’ells encara actius, segons dades del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes.

En aquests moments hi ha ja 9 brots i 400 afectats a la província de Lleida, capital de la comarca d’el Segrià, on la Generalitat ha reconfinat 200.000 persones amb restriccions de moviment més lleus que les viscudes durant la quarantena.

A Aragó, a la província d’Osca, s’han contagiat des del passat 20 de juny, 369 persones i tres comarques es mantenen en la fase 2, ben igual que a la comarca de baixa Aragó-Caspe, a Saragossa amb 7 casos detectats a un centre social.

A Lugo, hi ha un brot important amb 106 casos que afecten la comarca de la Mariña on hi ha els municipis de Xove, Foz i Burela. Allà uns 70.000 habitants han estat reconfinats durant 5 dies.

Aquestes són les províncies més afectades, però hi ha brots a molt més arreu la geografia espanyola: El centenar de casos a la Creu Roja de Màlaga, els 60 casos familiars a Navarra, els 52 contagiats a l’hospital i residència de Basurto a Biscaia o el cas de quarantena a un edifici a Albacete.

A l’edifici on hi ha 18 persones confinades a Albacete, els seus familiars, els deixen la compra penjada a l’exterior. Alguns dels aïllats s’ho prenen amb filosofia.  Ja han passat el primer vespre confinats. Hi hauran d’estar 14 dies. Mentrestant, els faran proves i un seguiment. A l’edifici hi ha hagut nou contagiats de dues famílies. Tres estan hospitalitzats. Els veïnats ho segueixen de prop i estan d’acord amb la mesura preventiva.

En altres indrets, amb brots més escampats, han hagut de confinar comarques senceres. Des d’ahir, només es pot entrar o sortir d’El Segrià, a Lleida, amb justificació. La Generalitat ja ha avisat que la mesura es podria allargar més de 15 dies. És un confinament perimetral, és a dir, la mobilitat interna es permet amb algunes restriccions, igual que a La Mariña. En aquesta comarca de Lugo, la mesura entrarà en vigor a mitjanit, i en principi, només durant cinc dies, encara que alguns veïns no ho tenen molt clar. A més de l’aïllament, es limitaran encara més les reunions i es reforçarà l’ús de la mascareta. Al carrer gairebé tothom ja la duu posada.

05/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris