X

“A l’estiu venc capells i ulleres de sol per l’Arenal, i a l’hivern estudii”

Ibrahima és el nom fictici d'un venedor ambulant de 23 anys, que en fa dos que viu a Mallorca. A causa dels pocs turistes, pertany a un col·lectiu que ha tornat més precari i vulnerable

05/07/2020

“A l’estiu venc capells i ulleres de sol per l’Arenal, i a l’hivern estudii”

Nascut al Senegal, Ibrahima aspira a deixar la venda ambulant si aconsegueix regularitzar la seva situació.

Ibrahima és el nom fictici d’un jove de 23 anys, que en fa dos que viu a Mallorca. És un dels tres-cent venedors ambulants que viuen i fan feina a l’Arenal i a la Platja de Palma. Aquest estiu, però, la Covid-19 ha fet que no només els hotelers hagin vist minvar els seus ingressos, sinó també les persones que es dediquen a vendre ulleres de sol, capells i mocadors en l’economia informal.

“A l’estiu som venedor ambulant, però a l’hivern som estudiant”, explica Ibrahima. “Com que estic en una situació irregular, necessit vendre per sobreviure. I enguany és molt complicat”, afegeix Ibrahima, qui és un dels beneficiaris de l’atenció de Caritas i que ha pogut percebre, durant dos mesos, la prestació de la Renda Social Garantida.

Segons Bàrbara Picornell, treballadora de Caritas Mallorca, “aquesta renda ha fet que aquestes persones hagin pogut fer front a una part de les seves despeses periòdiques, però aquesta és una qüestió global, perquè la crisi sanitària també afecta els seus familiars que continuen al Senegal i a qui envien remeses”. “Ara ja s’han acabat les ajudes, però la manca de turistes continua. Els venedors ambulants tenen un futur incert”, afegeix Bàrbara.

Caritas Mallorca fa d’intermediària entre els venedors ambulants i el Govern de les Illes Balears. Les persones en situació irregular no poden obrir un compte al banc, i la recepció dels doblers es fa a través de les entitats socials. “La majoria de persones que fan de venedors ambulants deixen de fer-hi quan aconsegueixen regularitzar la seva situació”, explica Picornell.

“Els que hem rebut aquesta ajuda hem ajudat els que no l’han rebuda. Davant tot, vivim amb solidaritat i tolerància entre nosaltres”, diu Ibrahima.

05/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris