X

Sanitat no té dades fiables de les morts per coronavirus en residències

Hi ha prop de 5.500 persones de difèrencia segons unes fonts o unes altres

07/07/2020

Sanitat no té dades fiables de les morts per coronavirus en residències

El Ministeri de Sanitat reconeix que no té dades fiables de la gent que ha mort, per COVID-19, a les residències de gent gran de tot Espanya. Diuen que les dades que els han oferit les comunitats autònomes deixen una xifra d’entre 27.359 i 32.843 persones. Hi ha prop de 5.500 persones de diferència segons unes fonts o unes altres. A Catalunya, la Generalitat endureix l’ús de la mascareta i el fa obligatori encara que hi hagi distància de seguretat.

La imprecisió de les morts a les residències és de més de 5.000 persones. És el resultat d’unes dades de mala qualitat, segons reconeix el Ministeri de Sanitat, que assegura que la informació que han donat les comunitats autònomes des que va començar la pandèmia són poc concretes i no deixen clares les causes de les morts dels residents. El Resum Nacional de Residències, amb dades fins al 20 de juny, registra 27.359 morts als centres de gent gran: 9.003 casos per COVID-19, 9.830 amb símptomes però sense confirmar i la resta per altres causes. A més, Sanitat diu que algunes comunitats no han enviat les dades amb la periodicitat exigida i destaca la manca de concreció en les causes de les morts.

I mentre s’aclareixen les dades de morts per COVID a les residències, continua la preocupació pels nous brots a diverses regions com Lleida, on la Conselleria de Salut de la Generalitat ha confirmat avui 74 casos nous per coronavirus a la comarca del Segrià, confinada des de dissabte, 2.625 en total. El Govern ha demanat a la població que redueixi al màxim la seva activitat social i les autoritats sanitàries ja cerquen reforços per a l’hospital lleidatà i els ambulatoris del Segrià, i admeten que hi ha “transmissió comunitària” i que no es descarta allargar el confinament dues setmanes més si no disminueixen els casos positius. Una preocupació que es trasllada al Govern central, que ha assenyalat que l’hospital de Lleida té un important nombre d’ingressos per aquest brot i admet que esperaven una reacció més ràpida.

El director del Centre d’Emergències, Fernando Simón, ha demanat a la població responsabilitat individual i seguiment de les mesures de seguretat i protecció enfront de la COVID-19, que en els darrers dies ha tornat a agafar força amb la presència de brots a altres comunitats com Galícia, Andalusia o Extremadura. També ha advertit que, tot i que en la major part del territori no hi ha brots importants, si aquests superen l’àmbit de la comunitat autònoma o no es controlen, s’estudiaran accions més dràstiques en l’àmbit estatal.

07/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris