X

Cala Galdana, de nou col·lapsada de cotxes tot i el descens de turistes per la COVID

Part dels vehicles són de banyistes que van a Macarella un cop en vigor la prohibició de fer-ho en cotxe

12/07/2020

Cala Galdana, de nou col·lapsada de cotxes tot i el descens de turistes per la COVID

A Menorca, ara mateix només hi ha poc més d’una quarta part dels establiments hotelers oberts. Però tot i la important baixada de turistes, les dificultats per aparcar ja són un fet a les urbanitzacions del Sud de l’illa; especialment a Cala Galdana.

A la urbanització ferrerienca el problema que es repeteix any rere any, però enguany encara crida més l’atenció pels pocs turistes que hi ha a Menorca. La imatge és la de cotxes i cotxes voltant per la urbanització cercant aparcament. Una situació que provoca pèrdues als negocis.

Veïns i treballadors expliquen que aquesta saturació, és deu a diversos factors: l’ocupació de l’espai per part d’algunes empreses de lloguer de barques i de cotxes i també, en bona part,
a la prohibició d’anar en vehicle privat a Macarella -des de l’1 de juliol només es pot anar en Bus o a peu- fet que fa que molta gent deixi el cotxe a Cala Galdana hi arribi caminant pel camí de Cavalls. Són poc més de dos quilòmetres.

Un recent estudi de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) evidencia que sis de cada deu persones que arriba a Macarella ho fa a peu. Pel que fa a la resta de les platges del sud de Ciutadella (on els aparcaments continuen oberts a l’estiu): a Cala en Turqueta un 47% hi van en cotxe, mentre que a Son Saura són un 68%. Però aquests aparcaments també s’omplen ben aviat. Des del Consell diuen que ampliar-los o crear més zones no és la solució. Aposten pel Transport Públic. Tot i que -per exemple- des que es va posar en marxa el 2018 la línia Ciutadella-Macarella ha tingut 94.000 usuaris cada estiu, reconeixen que han de continuar millorant el servei i la seva promoció. Però sobretot creuen que és una qüestió de pedagogia per a residents i turistes

Les platges del Sud de Ciutadella superar la seva capacitat de càrrega a l’estiu, però el cas més extrem és Macarelleta, que l’any passat va arribar a multiplicar-la per set (Macarelleta 757%, Macarella 115%, Es Talaier 207%, Cala en Turqueta 358%, Son Saura-Bellavista 195%).

12/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris