X

Mascareta obligatòria només a nuclis urbans, amb excepció de platges, piscines i passejos marítims

Es començaran a aplicar sancions de fins a 100 euros a partir del 20 de juliol

13/07/2020

Mascareta obligatòria només a nuclis urbans, amb excepció de platges, piscines i passejos marítims

La resolució de la Conselleria de Salut i Consum que s’acaba de publicar al BOIB preveu una sèrie d’excepcions, espais on la mascareta no és obligatòria. Un dels indrets que n’estan exemptes són els passejos marítims, sempre i quan es pugui mantenir la distància de seguretat d’un metre i mig. Tampoc no caldrà dur la mascareta a platges i piscines. Tot i que avui dematí la norma encara no havia entrat en vigor, eren molts els que entraven a les platges amb la mascareta posada i no se la llevaven fins que eren damunt l’arena. En sortir, el primer que feien era cobrir-se la boca i el nas.

Al centre de Palma, avui dematí, la gran majoria de persones duien la mascareta posada per sortir al carrer. Als bars, n’hi havia que la duien mentre esperaven la comanda. També hem trobat menors de sis anys, com n’Oriol, amb la mascareta posada per decisió dels pares i també per voluntad pròpia, per voler fer el mateix que els seu germà major.

D’altra banda, s’han repetit les imatges de ciutadans amb la mascareta fermada al colze i d’altres que no la duien posada perquè no estan d’acord amb el seu ús obligatori.

En aquests moments, la mascareta ja és obligatòria i l’incompliment de la norma comportarà sancions de fins a 100 euros.  En tot cas, durant aquesta primera setmana no es posaran multes, de manera que els ciutadans tinguin temps de familiaritzar-se amb la nova regulació.

Avui la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha explicat que han d’emprar mascareta les persones de més de 6 anys, “tant per la via pública o en espais a l’aire lliure com també en espais tancats d’ús públic o a les zones d’atenció al públic d’edificis”. També s’ha referit a l’ús adequat de la mascareta recordant que “ha de cobrir des de la part de l’envà nasal fins a la barbeta inclosa”.

Gómez també ha dit que l’ús de mascareta no és obligatori quan s’estiguin consumint aliments o begudes. Tampoc mentre es practiquin esports, activitats aquàtiques o s’utilitzin instruments de vent. A més, no l’han de dur els menors de 16 anys que “participin en les activitats habituals amb el seu grup de convivència estable en les activitats de lleure infantil i juvenil. Tampoc no és obligatori l’ús de mascareta en els centres de treball si es pot garantir la distància interpersonal d’1,5 metres entre els treballadors. Així mateix, tampoc no és obligatori usar-la a la natura o a l’aire lliure fora dels nuclis de població, a les platges, als passeigs marítims i a les piscines”, sempre que es pugui mantenir la distància interpersonal.

 

13/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris