X

La campanya de cereals no ha estat profitosa

Va fer calor i llavors plogudes fora de temps i això ha fet que el gra tengui poc pes

21/07/2020

La campanya de cereals no ha estat profitosa

Els grans d’ordi són diminuts enguany. Han agafat poc pes, perquè ha plogut quan el cereal ja no ho havia de menester i perquè també ha fet calor quan no era hora. Joan Miquel Gelabert, pagès de Sineu, diu que va fer unes “solellades no esperades el mes de febrer i llavors va ploure devers 50 litres a la primavera”. 

Aquest temps tan irregular condiciona el balanç final i, de fet, en el sector calculen que la collita serà un 20% més baixa que la del 2019.

Ja queden pocs redols pendents de recol·lectar i els pagesos són conscients que enguany el rendiment és baix. Això farà que s’hagi de dur gra de fora. Així ho sostenen a Agronatura, un magatzem de gra de Maria de la Salut: “per Nadal ja l’haurem acabat i serà el moment de fer comandes a la Pennínsula”, diu l’enginyer agrònom, Juan Santandreu. 

La conseqüència serà l’encariment dels animals, perquè haurà costat més engreixar-los. De tota manera, la queixa dels pagesos va més enllà i adverteixen que tanmateix es veuen obligats a llevar els animals: “el problema de fons és que no ens compren els animals, no sabem on col·locar-los”, clama Tomeu Ramis, “Xibino”, un altre pagès de Sineu. 

 

21/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris