X

El Govern proposa declarar com a Zones Vulnerables a la Contaminació per Nitrats Agraris el 39% del territori

El 18% dels aqüífers de les Balears estan en mal estat

02/08/2020

El Govern proposa declarar com a Zones Vulnerables a la Contaminació per Nitrats Agraris el 39%25 del territori

La conselleria de Medi Ambient proposa declarar com a Zones Vulnerables a la Contaminació per Nitrats Agraris el 39% del territori de les Balears. Són 22 aqüífers de Mallorca i dues conques hidrogràfiques de Menorca. Els estudis de Medi Ambient determinen que les fuites en la xarxa de clavegueram o en els sistemes de tractament d’aigües residuals també contribueixen a la contaminació dels aqüífers.

A les Balears hi ha 22 aqüífers de Mallorca i 2 conques hidrogràfiques de Menorca contaminats per nitrats, que fan que l’aigua no sigui potable. Suposen el 39% del territori de les Balears i ara Medi Ambient proposa designar-les com a zones vulnerables a la contaminació per nitrats agrícoles.

El nou decret proposa incrementar en un 59% aquests espais, quelcom que Medi Ambient atribueix al millor coneixement de les masses d’aigua subterrània. Però la contaminació dels aqüífers no només es deu a l’activitat agrícola, sinó també a l’activitat humana.

El 18% dels aqüífers de les Balears estan en mal estat: superen els 50 mil·ligrams de nitrats per litre i, per tant, l’aigua no és potable. Les conseqüències impliquen riscos per a la salut humana i els ecosistemes aquàtics. Les solucions passen impulsar programes d’actuació agrícola, millorar el tractament d’aigües residuals i augmentar el seguiment dels aqüífers per protegir-los.

02/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris