X

Les distincions del rei emèrit en el punt de mira

El govern ja va retirar la Medalla d'Or a Iñaki Urdangarín

05/08/2020

Les distincions del rei emèrit en el punt de mira

La medalla d’or de la comunitat autònoma és el màxim guardó que atorga les Balears i té una naturalesa exclusivament honorífica. Distingeix els mèrits assolits en defensa, promoció, foment de les institucions i dels interessos de les Illes.

La primera medalla d’or, de categoria especial, es concedí el 1983 al rei Joan Carles I.  El Museu d’Història de Palma ha acollit des de l’any 2014, el bust que el rei emèrit tenia a la sala de plens de l’Ajuntament. El va subtituir Felip sisè.

En l’actualitat cap dels dos  presideix la sala més emblemàtica del consistori palmesà. Llavors es va decidir traslladar l’escultura perquè tots els visitants del Castell de Bellver en poguessin gaudir.

I  la plaça Joan Carles primer té com a centre aquesta font amb la piràmide de pedra de Santanyí i les quatre tortugues de bronze que li atorguen el sobrenom de Plaça de les Tortugues, com així es coneix popularment. No sempre però ha dut el nom de l’antic monarca. Des de l’any 1956, era la de Pius Dotze. Per tercera vegada, podria canviar de nom. Ja n’existeix un precedent, de prosperar aquesta modificació seria la segona que es produiria i que torna a posar en el punt de mira la família reial.

I l’exemple el tenim  a la Rambla de Palma, designació originària d’aquest indret. Durant anys va ser la Rambla dels Ducs de Palma. Va ser precisament Joan Carles primer qui va atorgar a la seva filla Cristina i al seu marit, Iñaki Urdangarín, el títol. La seva implicació en el cas Nóos va motivar el canvi de placa i la retirada de la medalla d’or de la comunitat.

05/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris