X

Neixen nou tortugues marines de la primera posta feta mai a Menorca

A partir d'ara una cinquantena de voluntaris custodiaran dia i nit (24 hores) el niu de la platja amb una norantena d'ous que podrien descloure durant els pròxims dies 

07/08/2020

Neixen nou tortugues marines de la primera posta feta mai a Menorca

Una de les nou tortugues marines de la primera posta feta mai a Menorca.

Els primers ous de la posta d’una tortuga marina (Caretta caretta) a la platja de Punta Prima, a Sant Lluís, el passat 19 de juny, han començat a descloure. Personal del Centre de recuperació de fauna gestionat pel Consorci de la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) i el GOB Menorca ha ratificat, en les darreres 24 hores, l’eclosió de vuit dels 19 ous que hi ha actualment a les incubadores del centre, situat a Ciutadella, informa la Coselleria de Medi Ambient en un comunicat. Justament aquest mateix divendres també s’ha confirmat que un novè exemplar ha nascut a les instal·lacions del COFIB a Mallorca.

Sigui com sigui, explica la Conselleria, l’estat dels nou exemplars és delicat i s’està molt atent a la seva evolució.

Del total de 132 ous que va pondre la tortuga, una norantena es van dipositar en una platja de Menorca i 17 es van traslladar al centre del COFIB a Mallorca. Les tortugues han nascut després de 48 dies d’incubació i, per tant, han complert amb els terminis habituals, que se situa entre els 45 i els 55 dies des de la posta. La resta d’ous podrien anar descloent durant els pròxims dies.

Pel que fa als ous dipositats a la platja, s’estima que encara trigaran uns dies a descloure. Les condicions de les incubadores, amb unes temperatures més constants, propicien que els ous puguin descloure abans. Cal tenir en compte, a més, que, abans de sortir a la superfície de l’arena, les tortugues s’alimenten primerament del seu vitel, per la qual cosa poden estar entre unes hores i uns dies en aparèixer-hi. Per seguretat, l’espai habilitat per a aquesta fase tendrà restringit l’accés i només hi podrà accedir l’equip que du a terme les tasques de control i el seguiment dels ous, explica la Conselleria de Medi Ambient.

Amb tot, el protocol habilitat pel personal tècnic de la Conselleria, estableix que, una vegada comencin a néixer les tortugues de les incubadores, el niu de la platja ha d’estar vigilat les 24 hores. Fins al moment, el voluntariat s’havia dividit en dos torns per cobrir les hores – des de la sortida del sol fins a mitjanit – en què l’indret quedava sense vigilància.

Gràcies a la cinquantena de voluntaris i voluntàries del GOB Menorca, de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), de l’associació Per la mar viva i de Menorca Preservation Fund, el niu estarà custodiat dia i nit per evitar molèsties als ous i avisar quan comencin a néixer les tortugues de la platja.

Aquesta posta és la primera que es registra a Menorca. Cal recordar que els ous es van haver de traslladar per assegurar-ne la viabilitat, ja que diversos estudis ja havien certificat que la platja on la tortuga marina va dipositar-hi els ous no era convenient per acollir els ous durant el període d’incubació, especialment pel que fa a la temperatura de l’arena.

07/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris