X

Localitzades les restes de 6 milicians de les tropes de Bayo a Son Coletes

Son Coletes esdevé una fossa clau per demostrar la intensa repressió que es va viure a l'illa

07/08/2020

Localitzades les restes de 6 milicians de les tropes de Bayo a Son Coletes

D’esprés de 20 dies d’excavacions a la fossa de son Coletes, al cementiri de Manacor,  hi continua havent sorpreses. En les tasques d’exhumació d’aquest divendres s’han localitzat 6 cossos. Són joves, alguns d’uns 15 o 17 anys, i altres que freguen els 30. Estan tots sobreposats un damunt l’altre i les restes corresponen a 6 milicians que formaven part de l’expedició republicana del capità Bayo, que va sortir de Barcelona i arribà al Llevant de Mallorca l’agost del 1936. Se’ls ha reconegut per les restes de vestimenta, tals com sivelles o botes i per les insígnies del regiment d’infanteria. Amb aquesta darrera troballa, de moment hi han aparegut 18 cossos, dos són de dones.

Una vegada s’hagin exhumat els cossos s’intentarà identificar-los i ser retornats als familiars. De moment, la Generalitat de Catalunya ha localitzat una vintena de familiars vius de les víctimes del desembarcament de Bayo a Mallorca. Amb aquesta darrera troballa, Son Coletes, esdevé una de les fosses clau per demostrar la intensa repressió que es va viure a l’illa.

Els historiadors creuen que a Son Coletes hi podria haver una cinquantena de milicians i, de fet, la en la tercera séquia excavada s’han trobat mitjos cossos, cosa que fa pensar que correlativament n’hi ha d’haver més. És per això que Govern i l’Ajuntament de Manacor ja treballen per poder fer efectiu un segon pla de fosses per a l’any que ve.

07/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris