X

Els GEAS continuen la recerca del bussejador Fernando Garfella

Les tasques de rescat del cos, submergit a uns 80 metres de profunditat, s’estan realitzant a sis milles de la costa

10/08/2020

Els GEAS continuen la recerca del bussejador Fernando Garfella

Els fets tingueren lloc ahir minuts abans de la una quan Fernando Garfella, un experimentat documentalista submarí, bussejava unes 6 milles mar endins a la zona de cala Estellencs. A la superfície, hi havia la seva parella a bord d’una embarcació, qui en veure que es torbava molt a sortir, va decidir donar la veu d’alarma. Un amic d’ells, no s’ho va pensar, i es va desplaçar fins al lloc. Va fer un descens per tractar de localitzar-lo i ho va aconseguir. Però, per arribar fins a ell, va baixar molt més de 40 metres, que a Espanya és el límit màxim de profunditat establert per al busseig recreatiu, i també dels 55 establerts per a immersions excepcionals.

De fet, la Guàrdia Civil, creu que el cos es troba entre els 70 i els 80 metres de profunditat. Va tractar en diverses ocasions de treure el cos sense vida de Fernando, però no va poder, i en començar a quedar sense aire, va sortir a la superfície tot d’una i sense fer l’obligada aturada de seguretat, motiu pel qual va patir problemes de descompressió. Va ser ajudat per l’helicòpter de Salvament Marítim i evacuat a Sant Elm, on una ambulància el va traslladar a la Clínica Juaneda on roman ingressat a la cambra hiperbàrica en pronòstic reservat.

El Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques va continuar amb les tasques per recuperar el cos de Fernando Garfella. Varen baixar 50 metres i no l’arribaren a veure.


L’accident que causà la mort de Fernando Garfella

Submarinista, voluntari i defensor de la Mediterrània

Actiu defensor de la protecció de la mar Mediterrània. Així era Fernando Garfella que ho demostrava, amb una sensibilitat innata, a través de l’objectiu de la seva càmera. Era submarinista professional i amb només 31 anys se’l considerava un dels millors documentalistes submarins del país.

Des de jovenet es dedicà a la pesca submarina i, en els darrers temps, la seva tasca era enregistrar imatges de la flora i la fauna marines. Des de raors sortint del seu amagatall fins a mantes gegants.

En moltes de les seves imatges bussejava prop de la costa del port d’Andratx i de la Dragonera, indrets que el van veure créixer. De fet, la seva defensa del territori va fer que l’any 2016 enregistràs un vídeo per denunciar la pesca d’arrossegament il·legal al litoral andritxol. El mateix any va tenir un paper clau perquè l’illa de la Dragonera fos declarada reserva marina. Organitzacions com Marilles, Terraferida i MarBlau són algunes de moltes les entitats amb què col·laborava que avui han mostrat el seu condol a través de les xarxes socials.

Fernando Garfella també va participar com a voluntari en diverses missions de salvament de migrants amb el vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms. Ara una de les llanxes de l’organització durà el seu nom.

10/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris