X

Les mesures del Govern per frenar l’augment de casos de coronavirus

Entren en vigor aquest dimarts

18/08/2020

Les mesures del Govern per frenar l’augment de casos de coronavirus

Aquest dimarts han entrat en vigor les noves restriccions pel rebrot de coronavirus en Balears. Son les següents:

Consum de tabac i assimilats

Es prohibeix el consum de tabac a la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal de dos metres.

Espais de culte

Es permet l’assistència a llocs de culte sempre que no se’n superi el 50 % de la capacitat.

Reunions

Es recomana limitar el nombre de trobades socials fora del grup de convivència estable i procurar l’espaiament temporal entre trobades amb grups de composició no coincident, així com limitar aquestes trobades socials a un nombre màxim de deu persones.

Esdeveniments i activitats multitudinàries

En els esdeveniments multitudinaris, l’autoritat sanitària ha de fer una avaluació del risc i conformitat per autoritzar la seva celebració.

Règim de visites i sortides a les residències

Es limiten les visites a una persona per resident, tot extremant les mesures de precaució i amb una durada màxima d’una hora al dia, excepte en el cas de persones que es trobin en el procés del final de la vida.

Les visites s’han d’acordar prèviament amb el centre i s’ha de garantir l’esglaonament de les visites als residents al llarg del dia. Les visites han de ser supervisades pel personal del centre.

No es permeten les sortides als residents dels centres de serveis socials de tipus residencial per a gent gran i/o per a persones en situació de dependència.

En el cas dels serveis socials de tipus residencial per a persones amb discapacitat, no es permeten les sortides dels centres als residents amb discapacitat que tenen factors de risc afegits.

Excepcionalment, en els centres de serveis socials de tipus residencial es poden realitzar sortides terapèutiques acompanyades pel personal del centre.

Realització de proves PCR en l’àmbit residencial

S’ha de fer una prova tipus PCR de detecció del SARS-CoV-2 de manera obligatòria en els casos següents:

  1. Usuaris de nou ingrés en els centres residencials.
  2. Treballadors que s’incorporen d’un període de permís o vacances d’una durada superior a setanta-dues hores.
  3. Treballadors de nova incorporació en el centre residencial.

La prova s’ha de fer amb una antelació màxima de 72 hores a l’ingrés o la incorporació laboral al centre residencial.

Es recomana la realització de proves periòdiques de detecció del SARS-CoV-2 als treballadors dels centres de serveis socials de tipus residencial que duen a terme la seva tasca en contacte directe amb els residents.

Realització de proves PCR a grups específics

En el cas que es produeixi un brot epidèmic de COVID-19, es faran cribratges amb proves PCR a les poblacions de risc i potencialment exposades.

Bars i restaurants

Han d’exposar al públic la capacitat màxima, que ha d’incloure els treballadors, i assegurar que aquesta capacitat i la distància interpersonal es respecten. S’ha d’exposar al públic l’horari d’obertura, l’obligatorietat d’observar la distància mínima interpersonal i l’obligatorietat d’usar la mascareta, si escau.

Altres condicions:

Els bars cafeteria i els restaurants han de limitar l’aforament al 75 per cent en espais interiors. La disposició física de les taules ha de garantir el manteniment de la distància de seguretat interpersonal d’un metre i mig.

Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la 01.00 h. No es permet tampoc l’admissió de nous clients a partir de les 00.00 h.

Es permet el consum a la barra només en els establiments que duguin a terme l’activitat de bar cafeteria, sempre que es garanteixi una separació mínima d’un metre i mig entre clients. Aquest ús de les barres només està permès fins a les 22.00 h.

Les terrasses poden obrir al públic sense restriccions d’aforament sempre que es pugui assegurar que la disposició de les taules permet el manteniment de la distància de seguretat interpersonal d’un metre i mig.

L’ocupació màxima és de deu persones per taula o agrupació de taules.

Es prohibeix l’ús de dispositius d’inhalació de tabac, pipes, xixes o assimilats en tots els locals d’entreteniment i restauració.

Es prohibeix l’ús de vaporitzadors d’aigua a les terrasses.

Se suspèn l’activitat dels establiments que exerceixin les activitats pròpies de sala de festa, sala de ball, discoteca, cafè concert i bar de copes.

Es prohibeix dispensar o servir begudes d’ús compartit i l’ús de canyetes superior als 30 centímetres.

Festes i alcohol

Se suspèn la realització de festes en piscines o en instal·lacions exteriors d’establiments hotelers, així com en embarcacions marítimes (party boats o assimilables).

Es prohibeix la venda de begudes alcohòliques en el transport marítim de passatgers de caràcter turístic o recreatiu.

Productes d’autoservei

S’han d’eliminar els productes d’autoservei com ara portatovallons, portaescuradents, vinagreres, setrills i altres utensilis similars, i prioritzar les monodosi o el servei en altres formats sota petició del client

Condicions per a l’autoservei d’aliments i begudes per part dels clients

Amb caràcter general l’activitat d’autoservei d’aliments i begudes ha de ser assistida.

En cap cas no s’admet l’autoservei a la barra per part del client, per la qual cosa no es poden posar pinxos o tapes al seu abast.

Es permet l’autoservei de begudes mitjançant el sistema push, o per un sistema senzill d’accionament.

Es permet l’autoservei d’aliments emplatats individualment.

No es permet que els clients puguin manipular els objectes d’ús col·lectiu de zones de bufet o autoservei d’aliments i begudes,

Entrenaments esportius d’esports d’equip i de contacte

Els entrenaments esportius d’esports d’equip i de contacte es poden fer amb les condicions següents:

Es poden practicar els esports d’equip de camp sempre que es duguin a terme en grups d’entrenament de com a màxim 30 persones, mantenint la distància de seguretat d’un metre i mig i evitant en tot cas situacions en les quals es produeixi contacte físic.

Es poden practicar els esports d’equip de pista sempre que es duguin a terme en grups d’entrenament de com a màxim 20 persones, mantenint la distància de seguretat d’un metre i mig i evitant en tot cas situacions en les quals es produeixi contacte físic.

Es poden practicar els esports de contacte sempre que es duguin a terme en grups d’entrenament de com a màxim 10 persones, mantenint la distància de seguretat d’un metre i mig i evitant en tot cas situacions en les quals es produeixi contacte físic.

En cap cas no es pot superar el 75 per cent de la capacitat permesa per a l’espai esportiu.

Condicions per a la realització d’espectacles i competicions esportives

Es poden reprendre les competicions esportives a partir de dia 1 d’octubre de 2020 sempre que les condicions ho permetin.

Les competicions esportives es poden dur a terme amb públic amb un límit del 75 per cent de la capacitat d’espectadors per cada instal·lació i com a màxim 1.000 persones assegudes en instal·lacions a l’aire lliure i 300 persones assegudes en instal·lacions cobertes. En tot cas, s’ha de garantir una distancia d’un metre i mig entre el públic assistent, llevat de les persones convivents, i els espectadors han de dur mascareta protectora.

Cerimònies i celebracions nupcials

Les cerimònies i celebracions nupcials es poden fer tant en espais a l’aire lliure com en espais tancats, sempre que no es superi el 75 % de la capacitat, i, en tot cas, amb un màxim de 250 persones en espais a l’aire lliure o de 150 persones en espais tancats.

18/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris