X

El GOB denuncia la destrucció de 48 nius de ‘cabot’ en el col·legi Lluís Vives de Palma

Es tracta d'una colònia de cria amb 48 nius, una de les més grans de Mallorca

18/08/2020

El GOB denuncia la destrucció de 48 nius de ‘cabot’ en el col·legi Lluís Vives de Palma

El grup ecologista GOB ha denunciat davant la Conselleria de Medi Ambient la destrucció d’una colònia de cria de cabot amb 48 nius, una de les més grans de Mallorca, amb les obres de reforma del col·legi Luis Vives de Palma.

El GOB indica que si bé la reproducció dels avions està en la fase final i dins de dues setmanes la població abandonarà Balears per a migrar a Àfrica, les colònies encara mantenen activitat, sobretot dels joves nascuts enguany.

I recorda que la llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat prohibeix destruir o deteriorar els nius de les espècies silvestres en règim de protecció especial, com és aquest cas.

El GOB demana que s’iniciï el corresponent expedient d’infracció contra els responsables de la destrucció de la colònia i reclama a la Conselleria que, a més de la sanció corresponent, estableixi mesures compensatòries per a restablir els danys, obligant el centre educatiu a restaurar la colònia mitjançant nius artificials que es puguin ocupar l’any vinent.

“Lamentem l’actitud dels responsables del centre, que no han sabut valorar adequadament el magnífic recurs educatiu que suposa tenir una colònia de cria com aquesta a l’escola”, indica l’organització.

I apunta que en cas que per motius excepcionals degudament justificats s’hagi de retirar una colònia o nius d’una espècie protegida, cal comptar amb l’obligatòria autorització administrativa que hauria de fixar tant les condicions de la retirada (mai en època de cria) així com les mesures per a la posterior recuperació de la colònia.

El cabot és una petita au insectívora i migratòria que nidifica en molts dels pobles i ciutats de Balears, construint uns nius de fang en forma d’iglú aferrats sota les volades de les teulades i altres superfícies protegides.

Com tots els ocells insectívors, fa dècades que gaudeixen de protecció legal i des de 2011 formen part del llistat d’espècies silvestres protegides.

18/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris