X

Pla coordinat contra els furts de garrova a les Illes

L'equip de Robatoris al Camp de la Guàrdia Civil podrà inspeccionar els magatzems i locals de cooperatives i demanar els comprovants de les compres

21/08/2020

Pla coordinat contra els furts de garrova a les Illes

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la Delegació de Govern a Balears i la Federació d’Entitats Locals (Felib) s’han coordinat per combatre els robatoris de garrova al camp balear.

En concret, segons ha informat la Conselleria aquest divendres, han unit esforços per incrementar el control en les vendes sobre l’origen de la garrova, i impedir així la venda de partides robades. Aquesta actuació sorgeix arran dels últims furts de garrofa a diferents finques de Mallorca, denunciats per les cooperatives agroalimentàries.

Amb el procediment que s’ha elaborat, qualsevol venda de garrofa en una cooperativa, magatzem o a qualsevol altre operador econòmic haurà d’estar acompanyada d’una fitxa signada pel titular de la finca autoritzant l’operació i per qui realitzi la venda. La fitxa haurà d’emplenar-se amb informació sobre la finca d’origen i la seva titularitat entre altres dades, que seran obligatoris perquè el producte es pugui comercialitzar. A més, totes les parts implicades en les operacions de venda disposaran de còpies d’aquesta fitxa i l’hauran de demanar en tots els casos.

D’altra banda, l’equip ROCA (Robatoris al Camp) de la Guàrdia Civil podrà inspeccionar els magatzems i locals de cooperatives i demanar els comprovants de les compres, i davant qualsevol amenaça o sospita de robatori, els agents podran sol·licitar aquests documents. A més, la Guàrdia Civil incrementarà les inspeccions.

Aquest procediment ja s’està utilitzant des de fa uns dies per part d’algunes cooperatives, i des de la conselleria s’ha demanat que es generalitzi a tots els operadors involucrats des d’aquest divendres.

Els robatoris d’aquest fruit s’havien produït també en les últimes campanyes, però enguany la garrofa ha passat a ser un producte molt cotitzat en el mercat agrícola a causa de la pujada de preu del seu fruit, el garrofí, que s’utilitza en l’elaboració de molts productes, segons han explicat des del Govern.

Recentment la Guàrdia Civil va detenir a Mallorca un home de 34 anys després de ser sorprès transportant 300 quilos de garrofes robades en una finca de Sant Llorenç des Cardassar. A més, investiga la venda de devers una tona del mateix producte, suposadament també robada. Se sospita que l’home actuava en coordinació amb altres tres persones.


Preus insòlits per a la garrova, a la campanya d’enguany

21/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris