X

Les entitats del tercer sector reclamen agilitzar la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital

Dos mesos després de la seva entrada en vigor només s'han aprovat l'1% de les noves sol·licituds arreu de l'Estat

06/09/2020

Les entitats del tercer sector reclamen agilitzar la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital

Les entitats del tercer sector reclamen agilitzar la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital. Dos mesos després de l’entrada en vigor d’aquesta prestació contra la pobresa severa, només s’han aprovat l’1% de les sol·licituds arreu de l’Estat. El volum de demandes i les dificultats per aportar la documentació fan que l’Ingrés Mínim Vital no arribi als seus potencials preceptors.

L’ingrés mínim vital és una de les polítiques estrella de la pandèmia. “És una renda estatal que fixa un sol perquè les persones que es troben en situació de pobresa severa puguin desenvolupar un projecte de vida”, explica Andreu Grimalt, director tècnic de la Xarxa per a la Inclusió Social (EAPN – Illes Balears).

Però dos mesos després de la seva entrada en vigor, no s’han aprovat ni l’1% de les noves sol·licituds: unes 8.000 de les més de 900.000 presentades arreu de l’Estat. De fet, 75.000 persones varen rebre d’ofici l’Ingrés Mínim Vital, però la velocitat a la qual s’aproven les sol·licituds per rebre aquesta prestació és lenta.

Ho reconeix el mateix ministre: les sol·licituds han desbordat la Seguretat Social. “Hem tingut una allau de sol·licituds, molt per damunt del que esperàvem”, declarava fa uns dies el titular d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions del Govern d’Espanya, José Luís Escrivá.

Al col·lapse de l’aparell burocràtic s’hi afegeixen les dificultats dels demandants per aportar la documentació requerida. “La pandèmia no permetia fluïdesa a les oficines de la Seguretat Social i és molt difícil obtenir cita”, detalla Grimalt. Una situació similar descriu Creu Roja, entitat que ha llançat un servei específic per ajudar als sol·licitants de l’Ingrés Mínim Vital a tramitar la prestació. “Moltes persones han tingut dificultats per accedir a un ordinador i fer el tràmit telemàticament, és una barrera per molta gent”, explica Laura Munar, tècnica de la Creu Roja.

A través d’un servei específic, l’entitat ha ajudat més de 200 persones de les Balears a sol·licitar aquesta demandada prestació.

“Hi ha moltíssimes sol·licituds, és veritat que algunes s’han demanat per dues vies, però són casos puntuals que no poden retardar més en el temps les resolucions d’aquesta prestació”, sentencia Grimalt.

Les entitats reclamen contractar personal per agilitzar la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital i combatre així la pobresa severa.

06/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris