X

IB3 Ràdio resumeix els sons dels 98 dies de l’estat d’alarma en un reportatge

Enmig d'una segona onada de la covid, es compleixen sis mesos d'una aturada gairebé total per frenar la propagació de la Covid-19

15/09/2020

IB3 Ràdio resumeix els sons dels 98 dies de l’estat d’alarma en un reportatge

Aplaudiments col·lectius per a homenatjar el treball dels sanitaris durant l'estat d'alarma. /EFE


Escolta aquí els sons dels 98 dies de l’estat d’alarma, un reportatge d’IB3 Ràdio

Enmig d’una segona onada de la covid que ha duit a les autoritats a anunciar noves restriccions de mobilitat, es compleixen sis mesos de la declaració de l’estat d’alarma a Espanya, inèdita en democràcia. Han estat noranta-vuit dies de limitacions i restriccions socials impulsades per frenar la propagació d’un virus que ha capgirat el món sencer.

El primer dia d’estat d’alarma a Espanya va començar amb la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del Reial Decret amb les mesures restrictives davant la crisi sanitària que la pandèmia de coronavirus originava a mig món. Llavors, el Govern central assumia competències extraordinàries per a coordinar una acció conjunta a tot l’Estat. Podia tancar carreteres per motius de salut pública i requisar tota classe de béns per garantir la seguretat. El Reial Decret suspenia tota l’activitat educativa presencial. Decisions que quedaven fora de la potestat autonòmica.

Les Balears arribaven a aquell 15 de març amb 55 casos positius per coronavirus i una única víctima mortal.

Tres dies després, i veient l’avanç de la malaltia, es tancava el transport de passatgers als ports i aeroports de les Illes. Un darrer dia que els usuaris aprofitaren per tornar a casa.

Escoles, comerços, bars i restaurants tancats, transports buits, poca gent al carrer… A les cases, pendents de les xifres que ens ha revelat un dels protagonistes d’aquesta època: el director del Centre de Coordinació d’Alertes Sanitàries, Fernando Simón.

Es dibuixava un mapa insòlit de les ciutats que es va dur a l’extrem, pocs dies després, amb la suspensió de tots els serveis no essencials fins al dia 9 d’abril. Amb la reducció al màxim de la mobilitat i l’activitat laboral, les administracions començaren a activar mesures i ajudes: a l’habitatge, per a autònoms, per a desocupats… Tot per a frenar la pandèmia que naixia en paral·lel a la Covid: la nova crisi econòmica que ha impactat de ple a les Balears, a més de 140.000 treballadors immersos en Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs).

El 13 d’abril, treballadors de la indústria i la construcció tornaven a la feina mentre la resta mantenien el confinament estricte que cadascú amenitzava com podia, fins a la cita quasi obligatòria de cada dia a les 20 hores: els aplaudiments als sanitaris.

Entre pròrrogues de l’estat d’alarma, i el debat internacional sobre l’ús cada vegada més necessari de la mascareta, arriba un relaxament de les restriccions per als infants, que feia un mes i mig que no sortien al carrer.

Era final d’abril, amb més de 207.000 contagiats per coronavirus i gairebé 23.200 morts a Espanya, quan el Govern estatal comença a preparar la desescalada per fases. Una nova etapa que estrenen el 4 de maig Formentera i tres illes més de l’arxipèlag canari.

I a partir d’aquest dia, l’Estat espanyol, per zones i progressivament, comença a recuperar activitats. Fou quan començàrem a veure bars oberts a mig gas, botigues que aixecaven les persianes i més gent al carrer, als aeroports i als ports, però no suficient per a una comunitat que viu dels turistes. I aquesta començava a ser una reclamació urgent.

Arriba el 15 de juny, i els primers 165 turistes procedents d’Alemanya aterren a Palma en el marc d’un pla pioner a tot l’Estat per provar els circuits turístics i demostrar que les Balears és una destinació segura. La presidenta de les Illes, Francina Armengol, els rebia amb un missatge de responsabilitat compartida una setmana abans que Espanya culminàs la desescalada total amb l’entrada a allò que molts denominen nova normalitat. Era el 21 de juny, inici d’un estiu diferent: sense embossos, sense revetles, amb molts comerços i hotels tancats, platges plenes de residents que han redescobert la seva terra… I sempre darrere d’una mascareta omnipresent que no ha impedit que, dos mesos després que finalitzàs l’estat d’alarma, la corba de contagis començàs a enfilar-se, just quan es preparava la tornada a l’escola del setembre. Un capítol que just acaba de començar.


Escolta aquí els sons dels 98 dies de l’estat d’alarma, un reportatge d’IB3 Ràdio

15/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris