X

La nova llei de memòria democràtica facilita acabar amb el monòlit franquista de Maó

L'obelisc pertany al Ministeri de l'Interior, a diferència de la Feixina de Palma, que és municipal

17/09/2020

La nova llei de memòria democràtica facilita acabar amb el monòlit franquista de Maó

El darrer gran vestigi franquista que queda a Menorca, el monòlit de la plaça de s’Esplanada de Maó, torna a estar en el punt de mira de les administracions. Ara, però, és el propi Govern central, i no l’autonòmic, qui proposa una nova llei de memòria democràtica, que va més enllà que la vigent des del 2007.

La particularitat d’aquest vestigi, a diferència de la Feixina de Palma o el monument commemoratiu de la batalla de l’ebre de Tortosa, a Catalunya, és que és propietat del Govern central. Així doncs, sembla ser que ara es donen les condicions per actuar-hi. El portaveu de Memòries de Menorca, Miquel López, considera que tant l’Ajuntament de Maó, com el Consell Insular de Menorca i el Govern balear han de pressionar per acabar amb aquest monument.

En qualsevol cas, deixa en mans dels ciutadans la decisió definitiva sobre què cal fer amb el monòlit. Si cal esbucar-lo, reubicar-lo o mirar de donar-li un nou significat. D’altra banda, la nova llei de memòria històrica aprofundeix en alguns aspectes com l’exhumació de víctimes de la guerra, que fins ara havia quedat en mans de particulars, ajuntaments o administracions locals.

17/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris