X

Avui és el darrer dia d’estiu

Demà, a les 15.31 hora oficial, comença la tardor. Una estació que durarà 89 dies i 20 hores fins al 21 de desembre

21/09/2020

Avui és el darrer dia d’estiu

Avui dilluns és el darrer dia sencer d’estiu astronòmic. Demà, a les 15.31 hora oficial, comença la tardor. Una estació que durarà 89 dies i 20 hores fins al 21 de desembre.

Els dies s’escurcen

Des del dia del solstici d’estiu els dies s’escurcen, però la pèrdua d’insolació no és uniforme. Al principi, la pèrdua és gairebé imperceptible i s’accelera a mesura que l’estiu avança. Entorn de l’equinocci, la pèrdua de sol diària és la màxima de l’any. En concret, el període comprès entre el 20 i el 29 de setembre es perden, a Balears, uns 2 minuts i 34 segons al dia de claror.

Uns dies passat l’equinocci, la durada de la nit i el dia s’igualen. És l’equilux, que enguany serà el 25 de setembre.

Horari d’hivern

Com cada any, amb la tardor arriba també el moment d’endarrerir una hora el rellotge. El darrer diumenge d’octubre, dia 25, començarà l’horari d’hivern. A les 03:00 hores de la matinada s’haurà d’endarrerir el rellotge fins a les 02:00 hores.

Curiositats astronòmiques

Aquesta tardor tendrà tres llunes plenes. Dues dins el mes d’octubre, els dies primer i 31, la tercera serà el 30 de novembre. El fet de tenir dues llunes plenes dins un mateix mes pot resultar curiós. Modernament, la segona lluna plena dins un mateix mes rep el nom de lluna blava, una denominació manllevada de la tradició anglosaxona i que no té res a veure amb el color de la lluna, sinó amb la manera d’anomenar els plens de lluna al llarg de l’any.

Moltes cultures es referien a la lluna plena amb un nom que fos representatiu del fenòmens naturals més característics del mes (la lluna de neu al febrer o la lluna de flors al maig per posar-ne dos exemples). Una segona lluna dins el mateix mes no pot rebre el mateix nom i lluna blava es fa servir per evidenciar la seva raresa. Malgrat tot és un mot recent, que aparegué per primera vegada i, en realitat per error, a la revista Sky & Telescope en un article de l’astrònom aficionat James Hugh Pruett. En un món globalitzat, aquest terme s’ha estès en els darrers anys.

No serà possible veure cap eclipsi aquesta tardor a Balears, ni de sol ni de lluna. Però els interessats en astronomia podran observar fins a 5 planetes. A la matinada, Venus i, fins a principi d’octubre, també Mart. A la posta de sol seran visibles Júpiter i Saturn. Un bon moment serà aquesta mateixa setmana, situats just al costat de la lluna. A principi de l’estació, també serà visible Mercuri, a sol post, en direcció oest.

Una setmana moguda des del punt de vista meteorològic

Encetam una setmana que serà molt variable, de temps canviant i insegur. No serà una setmana de plogudes generals sinó de temps típic de final d’estiu i principi de tardor, amb estones de sol, però també amb ruixats localitzats acompanyats de tempesta.

A curt termini, avui i demà, hi haurà ruixades i tempestes, molt irregulars, però localment intenses. Seran més probables al nord de Mallorca i Menorca i no tant a les Pitiüses on només demà pot caure qualque ruixat al nord d’Eivissa. Dimecres continuarà el temps mogut i novament al nord seran probables els ruixats tempestuosos.

No farà net la resta de la setmana. Dijous serà un dia tranquil en termes generals, amb niguls però amb escassa probabilitat de precipitació. Ara bé, a partir de divendres el temps pot canviar de manera notable gràcies a un front que, a banda de deixar novament algunes plogudes, obrirà la porta a una entrada d’aire fred i una entrada de vent de mestral que ens farà pensar en la tardor.

Quant a temperatura, setmana amb dues cares ben diferenciades. Farà calor i basca la primera part de la setmana. Fins dijous, la màxima se situarà entre els 28 ºC i els 30 ºC a punts d’interior. A partir de divendres arriba una baixada generalitzada de la temperatura que ens llevarà la sensació d’estiu encara que sigui per uns dies.

21/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris