X

La ‘cogovernança’ de la crisi sanitària de Madrid amb l’Estat inicia dimarts les reunions tècniques

Sánchez i Ayuso pacten col·laborar en una lluita "epidemiològica, no ideològica"

21/09/2020

La ‘cogovernança’ de la crisi sanitària de Madrid amb l’Estat inicia dimarts les reunions tècniques

Primera reunió, pràcticament d’urgència, avui dilluns horabaixa del Grup Covid-19 de coordinació entre l’Estat i la Comunitat de Madrid. Setmanalment, es reuniran per planificar i gestionar recursos entre ambdues administracions. Madrid ara mateix és la regió d’Europa amb una alta incidència de coronavirus amb 746 casos per cada 100.000 habitants.

El grup està compost pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, la titular de Política Territorial, Carolina Darias, el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, i el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado. En la reunió s’ha fixat un calendari tècnic de reunions per a la contenció de la pandèmia que començaran aquest dimarts amb una trobada de tècnics sanitaris. I al capvespre hi haurà una trobada de l’equip d’Unitat Territorial.

Aquest “espai de cooperació” surt de la reunió sense precedents entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso. Una trobada, que en paraules del president del Govern, ha de transmetre que fan feina junts per doblegar-hi la corba de contagis.

“Només units es vencerà al virus”, ha dit Sánchez en roda de premsa, mentre que Ayuso ha comentat que “només amb actuacions conjuntes” organitzades sota “un paraigua nacional” es podrà “sortir endavant aquesta situació”.

Ayuso ha justificat que la seva Comunitat pateix la pitjor situació de la pandèmia a Espanya perquè, en definitiva, és la capital del país: “Som com un districte federal, el centre geogràfic de la Península”, ha explicat la presidenta sobre la seva regió que “té una gran densitat de població” i es produeix una gran mobilitat. En aquest “pla especial” per a Madrid que reconeix la singularitat de la Comunitat madrilenya, Sánchez ha ofert a Ayuso mitjans de rastreig addicionals, de desinfecció, logístics, sanitaris i de “reforçament de la capacitat hospitalària”.

877.000 madrilenys viuen el seu primer dia de restriccions

24 banderes d’Espanya i de la comunitat madrilenya donaven escalf als dos homòlegs en la roda de premsa mentre, al carrer, dues protestes coincidien per, una demanar la dimissió del govern espanyol i l’altra, mostrar el desacord a les restriccions adoptades per l’Executiu que dirigeix Ayuso.

Unes mesures que han entrat avui en vigor i sense incidències. La policia en controla el compliment però no sanciona. De moment, i durant 48 hores, els controls són de caràcter informatiu. Alguns veïnats no tenien clares les fronteres i on comencen i acaben les zones afectades.

Les restriccions de mobilitat, semblants a les adoptades a barris de Palma, Eivissa i Sant Antoni, es produeixen a 37 àrees de salut de la regió. La majoria situades al sud i que afecten més de 877 mil persones.

21/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris