X

S’aprova el reial decret llei per regular el teletreball

75.000 illencs ja fan teletreball de manera habitual

22/09/2020

S’aprova el reial decret llei per regular el teletreball

El Consell de Ministres ha aprovat avui un reial decret llei per regular el teletreball. Ahir horabaixa govern central, sindicats i empresaris arribaren a un preacord per regular la feina a distància.  El document entén com a teletreball el que es presti per un període mínim de 3 mesos i que suposi almanco un 30% de la jornada laboral. La norma aprovada al consell de ministres d’avui preveu que el teletreball és voluntari i reversible. L’empresa haurà de dotar al treballador dels mitjans, equips i eines necessaris per dur a terme la seva feina. I els empleats que teletreballen continuaran regint-se per la legislació ordinària.

El que fa només 5 anys era pràcticament inexistent a les Illes ara ja ocupa al 15 per cent dels treballadors a l’arxipèlag. I és que l’alerta sanitària i les restriccions han obligat a donar un impuls al teletreball. Segons l’empresa de recursos humans Randstad i dades de l’INE, a dia d’avui uns 75 mil illencs ja teletreballen de manera habitual més de la meitat de la jornada laboral. Si veim l’evolució, en el 2015 eren només 5.300 treballadors. Una xifra que s’ha anat incrementant per l’evolució tecnològica, però que s’ha disparat un 124% aquest 2020 a causa de la pandèmia i l’estat d’alarma.

La nova regulació estableix a l’empresa privada que per ser considerat teletreball s’ha de fer un mínim del 30 per cent la jornada durant 3 mesos. És a dir, un dia i mig a la setmana. A l’empresa pública dependrà de cada administració. Sempre serà voluntari i reversible. L’empresa està obligada a pagar la dotació i manteniment de tots els equips necessaris i també els costos associats. Hi haurà un registre horari i el treballador té dret a la desconnexió digital. Serà necessari signar un acord entre el treballador i l’empresa a excepció de les empreses que optaren al teletreball com a mesura de contenció del virus i no com a decisió organitzativa.


Balears és la comunitat amb més implantació del teletreball, segons un estudi del Banc d’Espanya
Creix un 30 per cent la demanda d’internet a Menorca pel teletreball

22/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris