X

L’advocat Álvaro Martín, sobre el cas Cursach: “Hauria de jutjar-lo un magistrat de la península”

El judici podria celebrar-se l'any que ve i se citarien més de 200 persones entre testimonis, investigats, advocats i jutges

22/09/2020

L’advocat Álvaro Martín, sobre el cas Cursach: “Hauria de jutjar-lo un magistrat de la península”

La darrera sorpresa del cas Cursach ha estat l’abstenció en bloc dels 6 magistrats de l’Audiència que diuen que no poden jutjar la causa perquè estan contaminats o, el que és el mateix, perquè durant la fase d’investigació han dictat moltes resolucions relacionades amb el cas.

Un dels advocats personats en algunes de les peces derivades del cas, Álvaro Martín, ha dit aquest dimarts a Ib3Ràdio que entén que la imparcialitat dels jutges es pot veure afectada en dictar sentència “si han estat en contacte permanent amb la investigació”. Però també comenta que és el primer cop que es produeix l’abstenció en bloc de tots els jutges i que, per tant, “no gosa dir que pot passar a partir d’ara”. “Hem de veure -diu- si porten algú de la península. Considero que és el que s’hauria de fer”.

Martín recorda que el cas Cursach es va obrir l’any 2014, arran de la investigació de presumptes irregularitats comeses per la policia local. Explica que les acusacions de la Fiscalia giren al voltant d’una presumpta trama en la qual haurien participat policies locals i persones de l’entorn de Cursach. Se sospita que els agents estaven a sou de l’empresari i que actuaven “per ofegar” els locals de la competència. “La vigilància i la presència policial en aquests negocis era una forma d’allunyar els clients dels negocis que feien competència a l’empresari” comenta l’advocat.

Cursach, que ja va ser condemnat a 8 mesos de presó i una multa per tinença il·lícita d’armes i per insultar el jutge Penalva, està ara pendent de seure per tercer cop al banc dels acusats. En aquesta ocasió, li demanen 8 anys i mig de presó. Els advocats calculen que la vista no se celebrarà fins a l’any que ve. En primer lloc, perquè aquesta abstenció dels magistrats obliga l’Audiència a cercar altres jutges. En segon, per qüestions de calendari, ja que entre testimonis, investigats, advocats i magistrats s’han de convocar més de 200 persones i serà complicat coordinar totes les agendes. S’afegeix la dificultat de l’espai, sobretot ara que la pandèmia no permet aglomeracions. “Crec que la solució serà emprar diferents sales connectades per videoconferència”, diu Martín. I encara hi ha un darrer entrebanc: les defenses dels acusats volen demanar la nul·litat perquè consideren que no s’ha de celebrar el judici mentre els investigadors que varen instruir la causa -el jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán i 4 agents de blanqueig- estiguin investigats en l’anomenat cas Whatsapp.

Aquests no són els primers investigadors del cas que acaben apartats de la causa. També el jutge Florit va ser investigat i posteriorment absolt pel cas Mòbils. Sobre el fet que el cas hagi esquitxat bona part dels professionals de la justícia balear, Martí té clar que això no passa quan “investigues l’empresari d’un petit local”.

 

 

22/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris