X

La tardor arribarà de la mà del mestral

Els ruixats (puntualment amb tempesta) d'aquest divendres i dissabte, seran més aviat locals, restringits al nord, i sens dubte no en serien la notícia destacada

23/09/2020

La tardor arribarà de la mà del mestral

Mapa: Previsió del vent a 300hPa (uns 9.000m)

Aquesta setmana hem vist com creixien alguns niguls al nord de les Illes, empesos per un ambient càlid en superfície, i que ens han arribat a deixar tempestes locals però intenses. Ara bé, aquesta dinàmica s’acaba, i entra en joc el vent, el vent de mestral.

Aquestes properes hores es despenjarà una important llengua d’aire fred des del nord del continent europeu, que no ens afectarà de ple però que generarà una baixa pressió secundària cap als Alps, configurant un passadís de vent del nord molt marcat. A les Pitiüses i Mallorca ens arribarà més aviat canalitzat per la vall de l’Ebre, per tant, serà mestral, més sec. En canvi, a Menorca tendrà més protagonisme la tramuntana, i, per tant, tendrem més opcions de veure-hi ploure en qualque moment.

Sigui com sigui, els ruixats (puntualment amb tempesta) que ens podria donar aquesta situació de divendres i dissabte, seran més aviat locals, restringits al nord, i sens dubte no en serien la notícia destacada.

Allò més destacable serà el vent de mestral i tramuntana, que bufarà fort, o fins i tot amb cops molt forts (>120km/) ha bandes elevades de la serra de Tramuntana. Les conseqüències que se’n derivaran, de tot plegat, serà una aproximació molt seriosa a un ambient de tardor, amb una caiguda de temperatures notable. En alguns casos, les màximes no superarien els 21ºC-22ºC al nord, i serà complicat superar els 24ºC o 25ºC a la resta. També haurem d’extremar la precaució a la mar, perquè el temporal serà de primera categoria, amb ones que podran arribar a superar els 5 metres d’altura a les bandes més exposades.

No serà un cap de setmana gaire plujós, però tampoc no serà un cap de setmana ni de platja, ni molt manco, d’estiu.

23/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris