X

Govern i agents socials negocien avui la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre

La ministra Yolanda Díaz ha enviat un "missatge de confiança" que els ERTO tindran continuïtat, tot i que reconeix que els "ERTO de rebrot" poden "no servir" per a situacions com la de Madrid

24/09/2020

Govern i agents socials negocien avui la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre

Els ministres de Treball i Seguretat Social, Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, es reuneixen amb els secretaris generals de CCOO (Unai Sord)i UGT (Pepe Álvarez) i amb els president de CEOE (Antonio Garamendi) i Cepyme (Gerardo Cuerva)./ EUROPAPRESS

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dijous que, en el marc de la negociació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), s’ha acordat elevar l’anomenat ‘comptador a zero’ de 180 a 196 dies i aplicar-ho durant tot el 2021.

A més, Díaz ha avançat que s’implantarà una prestació per als treballadors fixos-discontinus per la manca de temporada turística, i ha insistit que la prestació associada al ERTO es mantindrà en el 70% de la base reguladora encara que transcorrin sis mesos.

Aquests són alguns dels debats que “ja estan resolts”, segons la ministra, així com el del termini d’aplicació dels ERTO, que no serà “tancat”. Díaz ha enviat un “missatge de confiança” que els ERTO tindran continuïtat a partir d’octubre, encara que va reconèixer que el mecanisme que es va idear per als anomenats ‘ERTO de rebrot’ “poden no servir” per a situacions com la que s’està vivint a Madrid.

Així, doncs, els negociadors estan replantejant aquesta modalitat d’ERTO per adaptar-los a la situació actual i, segons la ministra, aquests no tindran termini atès que es desconeix quan acabarà la pandèmia. Per a altres mesures, seran els agents socials els que determinin la vigència, segons Díaz.

La ministra ha explicat que s’adoptarà una “fórmula de protecció diferencial”, i no ha ocultat que això “complicarà” l’acord, ja que es tracta d’estendre la protecció dels ERTO a la cadena de valor “i a les dependències de facturació” de les activitats afectades. Les exoneracions de quotes i la ‘sectorializació’ dels ERTO són ara mateix els principals esculls per arribar a un acord en la negociació.

A DEBAT L’OPCIÓ DE SECTORIALITZAT ELS ERTO: 

En aquest sentit, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, s’ha mostrat “optimista i absolutament convençut” que el Govern haurà de fer “concessions” en la seva idea de ‘sectorializar’ els ERTO si vol arribar a un acord amb els agents socials.

Álvarez va assenyalar ahir que, igual que els sindicats han hagut de cedir en algunes qüestions per tirar endavant la llei del treball a distància, l’Executiu haurà de fer el mateix amb els ERTO i la seva intenció de concentrar-los en determinats sectors, especialment en el turisme.

El líder sindical creu que és molt difícil fer aquesta diferenciació, perquè molts sectors estan vinculats amb uns altres, i ha precisat que si no és possible que els ERTO abastin  tots els sectors econòmics, es deixi una “porta oberta” ” per la via de l’autorització administrativa perquè empreses d’altres activitats econòmiques puguin acollir-s’hi.

En aquesta línia, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, veu un “despropòsit” la intenció del Govern de ‘sectorializar’ els ERTO a partir del 30 de setembre i de continuar exonerant les empreses per reincorporar treballadors en lloc de centrar “aquest esforç financer” en els quals es queden en ERTO.

Sordo va reconèixer ahir que aquestes dues mesures són un “escull” en la negociació per a prorrogar els ERTO, però encara així s’ha mostrat optimista i creu que la negociació “es reconduirà al llarg d’aquesta setmana”.

Així mateix, va insistir que és un “despropòsit” que es vulgui “perdonar” les empreses una major cotització pels treballadors que s’han reincorporat a l’activitat que pels quals es queden en ERTO. L’argument del Govern és que això fomenta que les empreses retornin a l’activitat de les seves plantilles, una visió que Sordo no comparteix.

24/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris