X

El sector de les residències a les Balears, insuficient per cobrir la demanda

El preu per plaça a un centre privat s'acosta als 2.000 euros mensuals, en la mitjana espanyola

01/10/2020

El sector de les residències a les Balears, insuficient per cobrir la demanda

L’oferta de residències per a la tercera edat a les Balears és insuficient per cobrir la demanda existent, molt vinculada a més a la dependència, segons s’extreu de la radiografia que ha presentat aquest dijous la Fundació Empresarial de la Dependència.

El nombre de places a residències de tot l’Estat ha crescut un 2,2% anual des del 2005, en línia amb l’evolució de la demanda, tenint en compte que el 76% de les persones que viuen en aquest centres tenen més de 75 anys. La dimensió mitjana a Espanya, calcula l’informe, és de 67 llits per residència, una xifra que les Balears superen amb escreix assolint-ne els 82 de mitjana per centre, i en contrast amb les poc més de 50 places que presenten Ceuta o Navarra.

La ràtio recomanada per l’Organització Mundial de la Salut és de cinc places per cada 100 ancians i a l’Estat només la compleixen set comunitats. Les Balears no hi són entre aquestes, ja que la ràtio se situa en 3,3. Per cobrir les necessitats de demanda fins al 2050, segons l’informe, Espanya haurà de fer una important inversió en residències. Actualment, el sector privat hi suposa el 61% dels projectes en cartera. I els preus també són molt variats. De mitjana, un geriàtric a l’arxipèlag costa 1.992 euros al mes, dada molt similar a la mitjana estatal, mentre trobam indrets com Castella-la Manxa, on es paguen 500 euros mensuals manco o, el País Basc, just el contrari, són 500 euros més cares.

Pel que fa a l’accés a residències públiques o concertades, acostuma a ser a través de la Llei de Dependència, i els preus varien en funció del grau de dependència de l’usuari i la reglamentació de cada comunitat. En el cas de les Balears, el document afirma que no hi ha dades disponibles.

Sobre l’impacte econòmic que genera l’activitat de les residències, aquesta radiografia de la FED parla de 4.500 milions d’euros de facturació directes i més de 155.000 llocs de feina el 2018 a Espanya.

 

01/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris