X

Els préstecs de l’ICO no arriben als llogaters per l’excessiva paperassa

Consubal critica les exigències dels bancs i aquests reconeixen que hi ha "poca demanda"

01/10/2020

Els préstecs de l’ICO no arriben als llogaters per l’excessiva paperassa

El Govern Central ha prorrogat fins el 30 de novembre el termini per demanar els crèdits a interés zero de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per poder pagar el lloguer de l’habitatge. Són crèdits de fins a 5.400 euros i estan destinats a persones afectades per l’actual crisi sanitària i econòmica, però, de moment, ha tengut poc èxit per la dificultat a l’hora de tramitar-ho.

El ministeri de Transports i Agenda Urbana, que va llençar els préstecs, no facilita informació sobre quants crèdits ICO s’han concedit. Bankia n’ha tramitat “uns pocs centenars” a tot Espanya des que es van aprovar el 31 de març. Una altra de les grans entitats que tramiten aquests préstecs informa que a penes en supera el milenar, i cap d’elles és capaç d’aportar dades a les Balears. Fonts bancàries parlen de “poca demanda” d’aquests préstecs, però l’associació de Consumidors Consubal té una altra explicació: “La tramitació d’aquests crèdits és tan complicada que molts dels beneficiaris teòrics queden, a la pràctica, exclosos”, explica Alfonso Rodríguez, president de Consubal.

Segons les bases, es pot accedir a un préstec a interès zero de fins a 900 euros mensuals amb un màxim de 6 mensualitats si es demostra una davallada d’ingressos per mor de la pandèmia.
Però Consubal critica que no tots els bancs han col·laborat en el programa perquè els préstecs  -a un interès real de l’1,5% que paga l’ICO al banc- els dona poca rendibilitat. I els bancs que hi col·laboren, diu l’associació de consumidors, eleven encara més les exigències per concedir-los.

El Govern, que no participa en aquesta línia de crèdit estatal, però ha col·laborat a difondre-la, diu que “no li consten” els problemes per accedir-hi. Consubal recomana a la gent en dificultats per fer front al pagament dels lloguers que sol·licitin les ajudes dels ajuntaments i del Govern, malgrat els retards habituals en el seu pagament.

01/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris