X

MÉS per Mallorca vol un referèndum per triar monarquia o república

Els socialistes consideren que la iniciativa dels seus socis de Govern no toca "de peus en terra"

05/10/2020

MÉS per Mallorca vol un referèndum per triar monarquia o república

Més per Mallorca ençata el debat entre monarquia i república al Parlament. Els ecosobiranistes han registrat aquest dilluns una iniciativa per reclamar a l’Estat un referèndum que interpel·li als ciutadans sobre la continuïtat no només del règim polític sinó també sobre l’estat de les autonomies. Acusen el rei Felip de botar-se la Constitució. L’oposició ha criticat la proposta de Més i els socis del PSIB ja han dit que no li donaran suport. Considera la portaveu parlamentària socialista, Silvia Cano, que el seu soci de govern no “toca de peus en terra”.

El diputat de Més per Mallorca, Joan Mas Collet, ha justificat la iniciativa perquè els ecosobiranistes consideren que el monarca s’extralimita de les seves funcions, que no és neutral i que, per tant, no compleix amb la seva funció constitucional. I posa com exemple el discurs del rei després de la consulta sobiranista de l’1 d’octubre o que el monarca telefonàs al president del Consell General del Poder Judicial per fer-li saber que lamentava no haver estat present en l’entrega dels despatxos als jutges a Barcelona.

L’oposició critica a Més per Mallorca. Tant PP com Ciutadans consideren que la iniciativa dels ecosobiranistes és una estratègia per desviar l’atenció i treure el focus dels vertaders problemes que té damunt la taula el Govern.

Vox ha ridiculitzat la proposta i ha anunciat que presentarà alternatives que qüestionin sobre “Narnia” o sobre el país de “Mai Més”.

Sí donarà suport a la iniciativa de Més per Mallorca, Unides Podem. La portaveu adjunta, Esperança Sanç insisteix, a més,  que el baròmetre del CIS hauria de demanar als enquestats que puguin triar entre monarquia o república.

En canvi, els socialistes, socis de Govern, no donaran suport a la iniciativa i suggereixen a Més per Mallorca que impulsi una reforma constitucional al Parlament espanyol si el que vol és canviar la monarquia parlamentària. Silvia Cano, portaveu parlamentària del PSIB, ha dit que la seva formació no perdrà “ni un segon en desviar-se de l’agenda de recuperació. 

05/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris