X

El Govern analitza una quarantena de pisos d’execucions hipotecàries per destinar-los a HPO

Des de març els grans tenidors han notificat 39 operacions de compravenda d'immobles rescatats pels bancs

05/10/2020

El Govern analitza una quarantena de pisos d’execucions hipotecàries per destinar-los a HPO

El Govern balear estudia l’adquisició d’una quarantena de pisos procedents d’execucions hipotecàries per destinar-los a habitatge social. Es tracta de propietats destinades a operacions de compravenda entre grans tenidors, que la llei obliga a comunicar a l’Administració, per tal que pugui exercir el dret a tempteig i retracte.

El decret que ho regula -el 3/2020- es va aprovar a finals de febrer, però l’estat d’alarma va retardar la seva aplicació. Des d’agost s’han comunicat devers 39 habitatges, dels quals s’han de descartar els xalets unifamiliars o aquells immobles que estiguin ocupats il·legalment, amb independència de la seva tipologia, segons ha explicat el director general d’Habitatge, Eduard Robsy.

L’executiu no dona més detalls de la procedència d’aquests immobles, però es tracta de propietats de diferents grans tenidors, que han estat posades en coneixement de la Direcció d’Habitatge per part d’un mateix grup. La mesura, destinada a donar resposta a les necessitats de la població més vulnerable en matèria d’allotjament, se suma a l’obligació dels grans tenidors d’inscriure en un registre públic els pisos que tenen desocupats, regulada per una normativa anterior.

Segons Robsy, els serveis d’Inspecció supervisen les propietats i ja s’han obert expedients de sanció per incompliment d’aquesta obligació. Quant a la cessió d’aquests habitatges, el Govern recalca que li han de donar la màxima garantia jurídica.

Tempteig i retracte

El decret llei aprovat el passat mes de febrer incorpora un nou dret de tempteig i retracte legal que afecta les propietats dels grans tenidors d’habitatge que provenguin d’execucions hipotecàries, compensacions de deute o dacions en pagament. L’objectiu és que les plusvàlues que generen aquestes operacions de compravenda beneficiïn les polítiques públiques d’habitatge.

L’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) gestiona actualment 1.769 habitatges en règim de lloguer social i el seu objectiu és duplicar aquesta xifra. Per això necessita construir-ne de nous o bé comprar-los de segona mà. Per al 2020 disposa d’un pressupost de més de 40 milions d’euros i hi ha planificades per enguany 14 promocions que suposen 514 unitats.

Balears té la taxa més baixa d’habitatge en propietat de tot el país. És d’un 66%, mentre que la mitjana espanyola és del 76%. A més, el nombre de famílies que viuen de lloguer a les Illes ha pujat un 20% en els darrers anys. També aquest percentatge supera el del conjunt de l’Estat, amb les conseqüències que això té per als preus del mercat.

05/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris