X

El Govern declararà la cultura com a bé essencial per tenir-la en compte en la presa de decisions

La presidenta Francina Armengol s’ha reunit amb 27 representants del sector cultural illenc

08/10/2020

El Govern declararà la cultura com a bé essencial per tenir-la en compte en la presa de decisions

El Govern declararà la cultura com a bé esencial. Serà una declaració institucional, no només per donar suport al sector, sinó també implicarà que l’Executiu tindrà present les indústries culturals quan prengui decisions. La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha avançat, aquest dijous, que la declaració serà aprovada en el pròxim Consell de Govern.

En roda de premsa després de reunir-se al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la delegada de Cultura, Catalina Solivellas, amb 27 representants del sector cultural de Balears, Costa ha explicat que aquesta decisió “implica el suport decisiu” tant econòmic, administratiu i legislatiu. La consellera ha destacat la “importància de la col·laboració pública-privada” en aquest sector, així com “l’esforç” realitzat durant mesos amb els protocols sanitaris. “Durant aquests mesos, la cultura ha demostrat que és segura”, ha recalcat.

En la reunió s’ha analitzat la situació actual del sector a conseqüència de la Covid-19, els projectes posats en marxa pel Govern per a donar-li resposta i les mesures preses per a garantir la seguretat sanitària. La trobada, que s’ha dut a terme a Ca n’Oleo a Palma, ha comptat amb la participació dels àmbits de les arts escèniques, les arts visuals, l’audiovisual, la música, els teatres privats, les sales de concerts, les fires i festivals, els exhibidors de cinema, el còmic, la literatura, l’edició, la dansa, el circ i la gestió cultural.

Costa ha recalcat també que la declaració de bé essencial implica que el Govern “tindrà en compte les seves especificitats en contextos com l’actual, en què l’emergència sanitària obliga l’Administració a aplicar restriccions en tots els àmbits per a garantir la seguretat sanitària”.

Igualment, Costa ha destacat que ha estat una trobada “profitosa per a escoltar de primera mà les dificultats que passa el sector a causa de la pandèmia”, així com també per a abordar amb “visió de futur” la sortida d’aquest escenari. A més, ha explicat que en la trobada s’ha parlat de “la necessitat de simplificar i agilitzar tramitacions amb l’administració, a través d’un procés de “revisió de manera conjunta”.

Des del sector cultural, Frederic Pinya, president de l’Associació de Galeristes Art Palma ha destacat la bona predisposició del Govern perquè “és un punt de partida de veritat passar a l’acció després d’estar “cansats de gestos”, ha explicat Pinya. Per la seva banda, Pep Bauzà, responsable d’Es Gremi i en representació de les sales de música en directe, ha agraït el treball de Solivellas per “aconseguir que les sales de concert siguin considerades cultura i es regeixin pels protocols sanitaris d’activitats culturals, mesura pionera a Espanya”.

Per últim, Marcos Ferragut, gerent de l’Auditorium de Palma ha fet una crida a la població perquè els esdeveniments culturals son espais segurs. “No hi ha hagut durant l’estiu cap brot de Covid-19” originat a teatres o sales culturals.

08/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris