X

Professionals sanitaris i familiars de pacients reivindiquen les cures pal·liatives

Un equip de l'Ibsalut acompanya a domicili els malalts terminals que decideixen acabar el cicle vital a ca seva

10/10/2020

Professionals sanitaris i familiars de pacients reivindiquen les cures pal·liatives

Aquest dissabte és el Dia de les Cures Pal·liatives. Un equip de metges, infermers, psicòlegs i administratius de l’Ibsalut acompanya els malalts terminals que decideixen acabar el cicle vital a ca seva perquè ho facin amb bona qualitat de vida. Professionals i familiars reivindiquen aquestes cures i lamenten que, de vegades, són les grans oblidades.

“Sents que no estàs tot sol, que estàs acompanyat, que hi són quan els has de menester”. És el testimoni de na Marilén Sansó. Sa mare va poder complir la seva voluntat de passar els darrers dies a ca seva gràcies a l’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària. Professionals especialitzats en cures pal·liatives li van iniciar un seguiment domiciliari en complicar-se el mieloma múltiple que patia. Quan la van visitar, “se li va veure un poc el cel obert, en veure que l’escoltaven”.

Na Patricia Bassante i na Marga Villas, metgessa i infermera, contacten amb els pacients via telefònica i programen visites en cas que sigui necessari. “Es crea un vincle, perquè tenen la confiança de cridar-te per demanar per petites alteracions que tenen”, explica Bassante.

Aquestes professionals especialitzades en cures pal·liatives fan tot el possible per millorar la qualitat de vida fins al final. Des de donar la medicació més adient fins a escoltar. Per això, Villas defensa que no han de tenir “gens de pressa”: “El silenci és molt important, molt més de què ens pensam. I això és molt difícil”. Quan tracta amb un nou pacient, hi ha d’agafar confiança. “Això t’ho has de guanyar”, diu.

“Si el procés ha anat de manera tranquil·la, el dol és molt més bo de dur pels familiars”, defensa Bassante. Així ho confirma Sansó. Després de la seva experiència, recorda el llegat del Pau Donés, qui reivindicà en una pel·lícula i en la seva música la voluntat de viure feliç fins al final: “Ens ho agafàvem així, amb humor. És la millor manera, llevar-hi un poc i centrar-nos en el que tenim”.

10/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris