X

El Suprem ratifica la sentència del cas Gürtel

Confirma que el PP es va lucrar però troba excessives les al·lusions a la "caixa b" del partit

14/10/2020

El Suprem ratifica la sentència del cas Gürtel

El Tribunal Suprem ha confirmat, amb lleugers ajustos, les condemnes de presó per als 29 acusats del cas Gürtel que va fixar l’Audiència Nacional en la seva sentència. El cap de la trama, Francisco Correa, continua amb la condemna de 51 anys de presó. En canvi, l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que va ser condemnat a 33 anys, ha vist rebaixada la seva pena a 29 anys. El Suprem també manté la condemna al Partit Popular com a partícip de la trama a títol lucratiu, tot i que considera “excessius” els esments a la caixa B del PP, perquè, recalca, aquesta qüestió no es jutjava.

En la sentència, l’Alt Tribunal dona per provada l’existència, entre els anys 1999 i 2005, d’un sistema de corrupció per adjudicar contractes públics a preus inflats a empreses de Francisco Correa. Correa organitzava els actes del PP durant la presidència de José María Aznar. Segons el Suprem, les seves empreses i dirigents del partit tenien una estructura de col·laboració estable per manipular la contractació pública i feren servir suborns, factures falses i frau a la hisenda pública.

La sentència de l’Audiència Nacional que ara ha confirmat el Suprem va suposar el final de la carrera política de Mariano Rajoy. L’expresident, de fet, va haver d’acudir a declarar com a testimoni en el que va ser la sessió estrella del judici. El procés judicial va durar 13 mesos. La sentència, al maig del 2018, va precipitar la moció de censura contra Mariano Rajoy, i l’arribada a la presidència de Pedro Sánchez.

Les reaccions polítiques no s’han fet esperar. El PP ha criticat que la moció de censura contra Rajoy no estava justificada; mentre que, per als altres partits, la sentència demostra que el PP és un partit corrupte.

14/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris