X

Entitats alerten que les llistes d’espera als quiròfans de Balears poden provocar més morts que la Covid-19

És una de les conclusions de l'estudi que retreu a Balears la poca contractació de personal sanitari durant la primera onada de Coronavirus

17/10/2020

Entitats alerten que les llistes d’espera als quiròfans de Balears poden provocar més morts que la Covid-19

La Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública suspèn Balears i 12 comunitats més per la gestió de la primera onada.

L’informe que ha publicat la Federació d’Associacions en defensa de la Sanitat Pública per analitzar les conseqüències que ha tengut la Covid 19 en l’Atenció Primària i els hospitals senyala que “la principal causa de mort a Espanya des que va començar la pandèmia no és el Coronavirus. Ho son moltes altres malalties com a conseqüència del tancament, als hospitals, tant de les consultes hospitalàries com dels quiròfans. Tot això ha produït retards molt grans i unes llistes d’espera que ja són inacceptables”, explica Marciano Sánchez, el portaveu de les la federació d’entitats que defensen la sanitat pública i que han impulsat l’informe.

En aquest sentit, si l’any passat la mitjana d’espera per operar-se a Balears era de poc més de dos mesos, enguany cal esperar-ne el doble, 140 dies, segons l’informe. Un fet que, segons la federació d’associacions que defensen la sanitat pública, podria provocar l’augment de la mortalitat per causes que no tenen res a veure amb el Coronavirus.

L’informe retreu a també al Govern que les contractacions de personal sanitari de reforç per gestionar la primera onada de Coronavirus no varen ser suficients. Si a les illes es varen contractar 988 treballadors sanitaris, Astúries, un territori més petit i menys poblat, en va contractar 1.969. IB3 Ràdio ha contactat amb la Conselleria de Salut, han explicat que encara no han rebut oficialment l’informe i que hauran d’analitzar-lo abans de poder fer cap tipus de valoració.

L’informe també conclou que per millorar la resposta a aquesta segona onada cal reforçar de la Sanitat Pública i les residències amb més personal i mitjans. A més, les associacions en defensa del sistema públic sanitari adverteixen de possibles privatitzacions. “Hem de reforçar l’Atenció Primària d’una manera molt important, i també el sistema sanitari públic perquè allò que hem pogut observar durant aquesta pandèmia és que algunes comunitats autònomes, com Madrid o Catalunya, han afavorit les privatitzacions”, explica Marciano Sánchez, el portaveu de la Federació d’Associacions en Defensa de la Sanitat Pública.

Aquest informe també adverteix a Balears que no pot tornar deixar el personal sanitari sense sistemes de protecció a Hopitals i Centres de Salut. En aquest sentit l’informe recomana reforçar l’Atenció Primària i la vigilància a les residències i centres de gent gran; a més de seguir aplicant mesures de contenció i restricció de la mobilitat a les àrees més afectades per la COVID-19.

17/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris