X

Polítics de tots els colors lamenten la mort de Joan Mesquida als 57 anys

Destaquen especialment la seva contribució en la fi d'Eta quan era cap de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

20/10/2020

Polítics de tots els colors lamenten la mort de Joan Mesquida als 57 anys

Les mostres de condol per Joan Mesquida (Felanitx, 1962) han estat constants des que s’ha conegut, aquest dilluns, la notícia. Entre elles, les 6El polític mallorquí era llicenciat en Ciències polítiques, Sociologia i Dret. La seva carrera professional va començar a l’ajuntament de Calvià, on va ser funcionari i també director de l’àrea econòmica. Militant llavors al partit socialista, l’any 1996 entrà, en substitució de Teresa Riera, com a diputat al Parlament. En aquella mateixa legislatura, la cinquena, i la primera de Francesc Antich com a president del Govern, va ser conseller d’Hisenda i Pressupostos.

Però és en l’àmbit estatal on dugué a terme els projectes que marcarien la seva carrera. Mesquida ha estat l’únic director general dels dos cossos de seguretat de l’Estat, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Fou el 2006, amb José Luis Rodríguez Zapatero de president. I a Mesquida i Alfredo Pérez Rubalcaba, llavors ministre de l’Interior, se’ls atribueix un paper fonamental en la fi de la banda terrorista Eta. Amb Zapatero, Mesquida també va ser cap d’Infraestructures del Ministeri de Defensa i secretari d’estat de Turisme.

Baixa del PSOE i afiliació a Ciutadans

L’any 2018, Joan Mesquida es va donar de baixa del PSOE. Havia perdut les primàries que van convertir en secretària general del partit Francina Armengol. Poc després, Albert Rivera li proposà entrar a Ciutadans, partit en el qual militava en l’actualitat i que el convertí en diputat al Congrés en la curta legislatura d’abril a novembre de 2019, però no revalidà l’escó en la vigent. La seva darrera etapa va ser com a vicesecretari segon en l’executiva nacional de la formació taronja.

20/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris