X

Luis Huerta, advocat: “Si els ERTOs no es perllonguen moltes empreses entraran en concurs de creditors”

El lletrat recorda que el teletreball és voluntari per a empresa i treballador i que és reversible

21/10/2020

Luis Huerta, advocat: “Si els ERTOs no es perllonguen moltes empreses entraran en concurs de creditors”

Si els ERTOs no es perllonguen a partir del 31 de gener, la litigiositat als jutjats de les Balears es dispararà. L’advocat laboralista Luis Huerta ha avançat aquest dimarts a Ib3Ràdio que hi ha risc que hi hagi acomiadaments massius o que moltes empreses entrin en concurs de creditors i que la destrucció de feina sigui irreversible. En aquests moments a les Illes, ja hi ha algunes empreses que han fet fallida però la majoria està optant per aplicar als seus treballadors un ERTO. Huerta confia que l’Estat ampliï aquestes prestacions o activi altres mecanismes que evitin els concursos de creditors.

Les empreses que no han optat pels ERTOs

El lletrat també explica que una minoria d’empreses va preferir evitar els ERTOs per no comprometre’s a mantenir la plantilla en el futur. Ara, es troben amb resolucions judicials que els sorprenen. A pesar que la norma no va prohibir que empreses no acollides a ERTOs realitzessin acomiadaments per motius objectius, hi ha jutjats que han dit que acomiadaments realitzats als darrers mesos “són improcedents”. Consideren que l’empresa tenia l’obligació d’acollir-se als ERTOs perquè era un mecanisme menys lesiu per al treballador. Huerta assenyala que aquestes sentències s’han dictat a Madrid i recorda que “encara cal veure que diu el seu Tribunal Superior de Justícia per veure com acaba tot això”.

Què diu la llei sobre el teletreball i l’extinció dels ERTOs

Entre les noves cauístiques que generen conflictivitat a la feina, destaca el teletreball. En aquest sentit, el laboralista explica que la llei deixa clar que “cap treballador pot imposar el teletreball” a la seva empresa. Especifica que “és voluntari per a empresa i treballador, que s’ha d’acordar per escrit i que és una situació reversible”.

També hi ha societats que, en extingir els ERTOs i demanar als empleats que s’incorporin, s’han trobat amb la negativa del treballador. Huerta diu que ja hi ha una sentència que deixa clar que, quan l’empresa ho demani, l’empleat ha de tornar a la feina.

21/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris