X

Les claus de la segona jornada del Debat de Política General de les Balears

La presidenta del Govern defensa la seva gestió i insta l'oposició a presentar propostes

21/10/2020

Les claus de la segona jornada del Debat de Política General de les Balears

La presidenta Francina Armengol i el cap de l’oposició, Biel Company, no es posen d’acord per lluitar plegats contra la crisi, al segon dia del Debat sobre l’Estat de la Comunitat Autònoma. Mentre que Armengol ha fet crides a la lleialtat del PP i l’ha instat perquè presenti propostes, Company assegura que no es pot demanar unitat si el final del camí “és un precipici” causat per la gestió del Govern.

El portaveu del Grup Parlamentari Popular ha dit aquest dimecres que, en la gestió de la pandèmia, el Govern “va arribar tard i va quedar desbordat”. També ha criticat les mesures preses per pal·liar la crisi turística i ha declarat que la temporada “ha estat un desastre”. Company retreu al Govern que no faci autocrítica i avança que donarà suport als pressupostos si es compleixen algunes condicions. Destaca que no s’han d’apujar impostos, que s’ha d’aprovar una paga extraordinària per als sanitaris i que s’han de reduir en un 30% les conselleries, els alts càrrecs i els assessors. Davant aquestes crítiques, Armengol ha defensat la seva gestió i ha dit que, en l’anterior crisi, els populars varen afavorir els acomiadaments i, en aquesta, amb els ERTOs, “nosaltres hem fet el contrari”.

Pel que fa a la intervenció de la portaveu del Grup Parlamentari d’Unides Podem, Esperança Sans, diu que les retallades sanitàries han passat factura en aquesta crisi. També ha demanat que no s’ampliï l’aeroport de Son Sant Joan i que no arribin més creuers.

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha enumerat les qüestions que considera que ha de prioritzar el Govern i, entre aquestes, com els populars, ha destacat la necessitat de reduir el nombre d’alts càrrecs i assessors. A més -diu- d’exigir al Govern Central la reforma del sistema de finançament.

També el portaveu del Grup Parlamentari Més per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha criticat el problema de l’infrafinançament: “La crisi no ha de ser una excusa perquè les reivindicacions justes sobre el finançament quedin dins un calaix. L’espoli i el maltractament per part de Madrid continuen de manera sistemàtica. Només enguany pagarem 450 milions en concepte de solidaritat”. Ensenyat ha defensat un model econòmic que “passa pel decreixement del turisme i la construcció a favor de l’agricultura, indústria tradicional, noves tecnologies, indústria audiovisual, economia verda i economia blava. No podem tornar als 15 milions de turistes”.

El portaveu de Vox-Actua Baleares, Jorge Campos, ha culpat de l’estat “ruïnós” de les Balears a la presidenta Francina Armengol, a qui ha demanat que dimiteixi, i que li ha retret en la seva rèplica que ridiculitzi el pacte de reactivació i el diàleg social i que plantegi “propostes absurdes”.”Dimiteixi i ens farà un favor a la majoria de ciutadans, ha demanat Campos en la seva intervenció en el debat de la comunitat, en el qual ha culpat a Armengol de la “delinqüència, la inseguretat, la pobresa, la immigració il·legal descontrolada, del fracàs educatiu, de l’atac a les institucions de l’Estat i de falta de llibertat”. Campos considera que els acords de govern de la legislatura no s’han complert i “ja són impossibles de dur a terme”.

Al seu torn, la portaveu del grup parlamentari El Pi, Proposta per les Illes, Lina Pons, ha exigit a la presidenta del Govern, Francina Armengol, el compromís de què no sols exigirà més finançament per a Balears del Govern central, sinó “que a més l’aconseguirà”. “Què hem de fer perquè Pedro Sánchez entengui que la realitat de les Illes és desesperant? Li hem de fer un croquis?”, ha dit. El Pi-Proposta per les Illes Balears també ha proposat, entre altres temes, a Armengol polítiques preventives a les residències, “no intervencions quan ja hi ha persones que han perdut la vida. Si no funciona el sistema com està establert, haurem de canviar les regles del joc”. “Podem entendre que la primera onada ens agafés desprevinguts, però aquesta segona onada ens ha tornat a agafar”, ha dit.

Josep Castells, del Grup Mixt, ha defensat que “el gran repte és la transformació de l’economia cap a una reconstrucció en verd. Per això cal rebre, aprofitar i reinvertir bé els fons europeus. Això no ho farem si no hi ha una bona planificació estratègica i una administració pública que funcioni”. Amb tot, Castells ha plantejat reduir d’onze a nou les conselleries. “Vostè -presidenta Armengol- va fer un Govern per administrar una etapa d’estabilitat, i ara estam en una etapa d’immensa inestabilitat. Ara mateix no té l’estructura adequada. Hauria de pensar a remodelar el seu govern per adaptar-lo a la nova realitat”, ha explicat.

Silvia Tur, del Grup Mixt-Gent per Formentera, ha criticat que “hi ha moltes dificultats per aconseguir una cita presencial a Atenció Primària. S’ho han de fer mirar. És un problema que està causant un prejudici greu a molta gent. El mateix passa amb el SEPE”. Amb tot, s’ha adreçat a Armengol per a demanar-li sobre la connectivitat. “Què passa amb l’obligació de servei públic del transport aeri? No s’està complint. Què passa amb el presumpte monopoli entre Iberia i Air Europa? Creuen que les connexions entre Illes donen resposta a les necessitats reals dels ciutadans?”.

Després de la intervenció del Grup Mixt, Armengol ha confirmat que en un màxim de 15 dies els formenterers tornaran a tenir la primera barca cap a Eivissa de sortida (a les 6 hores del matí) i la darrera del vespre (a les 23:30 hores).

Debat de les propostes de resolució

Ara es procedeix a l’obertura d’un termini fins aquest divendres durant el qual els grups parlamentaris poden presentar propostes de resolució davant la Mesa amb un màxim de deu propostes per grup, més dues per cada diputat que en formi part. A continuació, la Mesa, es reuirà divendres, admetrà les que siguin congruents amb la matèria objecte del debat i no signifiquin qüestió de confiança o moció de censura al Govern.

Les propostes de resolució presentades i admeses per la Mesa es debatran en un ple que se celebrarà previsiblement dimarts que ve.

21/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris