X

Compte enrerre per les eleccions als EUA

Florida i Ohio són tradicionalment clau. Altres com Texas  pot enguany canviar de bàndol

01/11/2020

Compte enrerre per les eleccions als EUA

Els quatre anys de l’administració Trump no han deixat ningú indiferent, ni dins els Estats Units ni fora. A dins el país, és adorat fins a la veneració per les classes populars de l’Amèrica profunda, de la mateixa manera que és odiat a zones cosmopolites com Nova York i Califòrnia. El seu oponent és el candidat del Partit Demòcrata, Joe Biden, de 77 anys i que va ser vicepresident els anys de Barack Obama a la Casa Blanca. Un candidat a qui uns defensen per ser bona persona i ser capaç de pacificar el país, mentre que d’altres diuen que ja no té edat per dedicar-se a la política i que seria un perill posar-lo al comandament.

El sistema electoral estatunidenc dona més importància a uns estats més que a d’altres. A més, el més votat a un Estat, obté tots els congressistes en joc. I també s’ha de valorar la importància del vot per correu, que enguany serà massiu, i es començarà a comptabilitzar a partir de dimarts que ve. El 2016, Hillary Clinton va superar en 3 milions de vots Donald Trump, i ja sabem qui va acabar governant.

Florida i Ohio són tradicionalment clau, però d’altres que mai no ho havien estat, com Texas, que sempre havia estat republicà, enguany pot canviar de bàndol.

Per això mateix, la maquinària demòcrata fa mesos que està en marxa perquè hi hagi votacions massives. Amb un detall sorprenent: Per votar, cal registrar-se com a votant, cosa que tradicionalment milions d’afroamericans i llatinoamericans de classe mitjana baixa NO han fet durant anys. Estrelles del món de la música i l’esport han fet campanya i han donat doblers per arribar a aquesta part de la població perquè es registrin com a votants i, per tant, perquè votin els demòcrates per posar fi a l’Administració Trump.

Perquè, no ho oblidem, els anys de Trump han estat especialment conflictius per als col·lectius d’afroamericans, llatinoamericans i per als immigrants. L’esclat del moviment Black Matter Lives, “La Vida dels Negres Compta”, va posar damunt la taula un problema endèmic del poble dels Estats Units: el racisme no ha desaparegut. Aquestes eleccions han començat, amb milions de persones que ja han votat per avançat. Són històriques: Posen davant el mirall, cara a cara, dos models, dues Amèriques: la dels blancs ultraliberals i d’ultradreta, i la dels altres. La de Trump, i la de Biden. Els ulls de tot el món estan pendents de les eleccions del Gegant, que poden canviar el joc geopolític i econòmic del planeta.

01/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris