X

“El lògic hagués estat que l’Estat entràs en el capital d’Air Europa”

L'expert en economia del sector aeronàutic Xavier Fageda creu que l'operació pot acabar sent un ajut encobert a Iberia

05/11/2020

“El lògic hagués estat que l’Estat entràs en el capital d’Air Europa”


Escolta aquí l’entrevista a IB3 Ràdio

“Per si sola, Air Europa no sobreviurà. O farà fallida en uns pocs mesos i només estem ajornant el drama, o acabarà sent absorbida per Iberia i l’operació acabarà sent una ajuda encoberta a la principal companyia aèria espanyola”. Qui així es pronuncia és el professor de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i especialista en economia de l’aviació, Xavier Fageda. Reivindica que si l’estat espanyol “realment” considera que l’empresa de la família Hidalgo és estratègica per a l’economia nacional, hauria d’haver entrat en el seu capital com ha fet, per exemple, Alemanya amb Lufthansa.
Fageda pronostica així mateix que el prèstec de 475 milions d’euros públics a interès zero – una operació que, a diferència de la injecció directa de capital, permet evitar el vist i plau de la Comissió Europea-, encara que es supediti a la condició de manteniment de l’ocupació, no servirà per evitar acomiadaments. La fusió prevista amb Ibèria, del grup britànnic -espanyol IAG, suposarà la búqueda de”sinèrgies d’eficiència” que faran prescindible part de les plantilles, diu aquest professor universitari.
Tècnicament la intervenció de l’Estat a favor d’Air Europa vulnera la lliure competència, diu també, tot i que anticipa que la Unió Europea ho passarà “per alt” donada la situació de crisi per la pandèmia i malgrat el recurs en contra de la companyia Ryanair.
Quant al futur, avisa Xavier Fageda de la continuació del procés de concentració del mercat aeronàutic europeu en cinc grans grups: Air France, IAG de British i Iberia, Ryanair, Lufthansa i Easyjet. Un panorama que, al manco a mig termini, perjudicarà el consumidor quant a ofertes: “Manco competència significa preus més alts”.
En una entrevista a la segona hora de l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, l’economista opina que la baixada en el volum d’activitat aeronàutica a curt termini treu urgència a projectes d’ampliació com el de l’aeroport de Son Sant Joan de Palma.

05/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris