X

El Govern sanciona 23 aerolínies per falta de transparència

Les companyies hauran de fer front a multes de fins a 24.000 euros per no informar del dret a reemborsament per cancel·lació de vol

08/11/2020

El Govern sanciona 23 aerolínies per falta de transparència

El Govern proposa sancionar finalment 23 aerolínies que operen a Balears per la seva mala informació durant la crisi de la COVID19. Les companyies aèries no informen correctament en les seves webs del dret que tenen els consumidors a recuperar els doblers dels vols cancel·lats per mor de la pandèmia. “Les empreses van ometre la possibilitat de retornar els imports dels passatges i el consumidor té dret a la devolució dels diners”, assegura Félix Alonso, director general de Consum.

Enmig de l’allau de cancel·lacions provocat per l’estat d’alarma, la majoria de companyies aèries únicament oferien als passatgers afectats l’opció de canviar els billets perduts per bons. El passat mes de juliol el departament autonòmic de Consum va obrir expedient sancionador a 27 aerolínies per pràctica deslleial. Quatre d’elles, però, van poder demostrar que no havien infringit cap normativa en matèria de transport aeri i han pogut esquivar la sanció administrativa. Avui dia, de les 23 companyies que finalment seran castigades, tan sols una ja ha abonat l’import de la sanció. La resta, han decidit recórrer davant la justícia o encara estan en fase de presentar al·legacions. Consum qualifica els fets d’infracció greu i les multes poden arribar fins als 24.000 euros.

Algunes companyies, segons Consum, ja han rectificat i ara ofereixen de manera clara l’opció del reemborsament davant una cancel·lació. En qualsevol cas, les administracions autonòmiques únicament tenen capacitat sancionadora en matèria de transport aeri. No tenen competències per tramitar reclamacions davant les aerolínies. Aquesta facultat recau sobre l’Agència Estatal de Seguretat Aèria.

Denúncies

Fins a dia 5 de novembre, el departament autonòmic de Consum havia rebut més de 1.500 reclamacions relacionades amb la crisi del coronavirus. La majoria per cancel·lació de vols, viatges, serveis de transport marítim, vehicles de lloguer o esdeveniments. La fallida de Dentix acumula 358 denúncies. Si l’empresada reclamada està adherida al Sistema Arbitral de Consum, el consumidor pot presentar una sol·licitud d’arbitratge i la resolució és d’obligat compliment per a les dues parts. Però si no ho està, en cap cas l’administració té facultat per obligar a la companyia a satisfer les pretensions del reclamant. “Quan Consum envia tres requeriments a l’empresa per solucionar el problema i aquesta no contesta, es tanca l’expedient. Això ho saben moltes companyies i opten per fer cas omís als escrits”, apunta Alfonso Rodríguez, responsable de l’associació de consumidors Consubal.

Si la via administrativa no prospera, en darrera instància el consumidor sempre pot recórrer a la justícia. En el cas de reclamacions inferiors a dos mil euros, el procés és gratuït sense necessitat de ser assistit per un advocat i un procurador.

08/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris