X

La cèl·lula gihadista que va atemptar a Catalunya tenia planejat atacar el Camp Nou i la Sagrada Família

La Fiscalía demana penes d’entre 8i 41 anys i l’acusació particular presó permanent revisable

10/11/2020

La cèl·lula gihadista que va atemptar a Catalunya tenia planejat atacar el Camp Nou i la Sagrada Família

L’agost del 2017 es produiren a Catalunya uns esdeveniments que copsaren el món. Els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils deixaren 16 morts i més de 100 ferits. Avui dimarts, tres anys després, comença el judici contra els tres supervivents de la cèl·lula que va organitzar els atacs.

Segons la fiscalia, el paper dels tres acusats que varen sobreviure és el de col·laborar amb els autors materials dels fets. De fet no se’ls imputa el delicte d’assassinat, la qual cosa l’acusació particular critica i demana per a ells la presó permanent revisable.

El judici, que durarà fins el 16 de desembre, ha començat amb la visualització d’un vídeo on es veia un dels acusats diguent que la societat occidental s’empenediria del que estava fent contra Estat Islàmic. Durant la seva declaració aquest acusat ha dit que havia col·laborat en tot moment amb la Justícia i que sentia penediment per les accions que podia haver pogut cometre facilitant la compra de material explosiu als autors materials dels assassinats.

També ha declarat el germà d’un dels terroristes morts, que ha dit que havia deixat la seva documentació per llogar la furgoneta que s’havia utilitzat a l’atemptat mortal de les Rambles de Barcelona. La Fiscalia els demana penes d’entre els 8 i els 41 anys per delictes de col·laboració i pertenença a banda terrorista.

El recordatori dels fets és el següent. Quatre i mitja de la tarda del 17 d’agost de 2017. Una furgoneta conduïda per un terrorista recorr 500 metres de la part central de les Rambles de Barcelona. Envesteix desenes de vianants, mata 13 persones i provoca més d’un centenar de ferits, un dels quals mor deu dies després. El terrorista fuig a peu. La policia comença una persecució pels carrers del centre de la ciutat, però no aconsegueix agafar-lo. L’atacant roba un vehicle a la zona universitària de Barcelona i abandona el cotxe a Sant Just Desvern. Allà localitzen el conductor del vehicle mort a ganivetades al seient de darrere

Unes hores després, durant la matinada posterior als atemptats, un cotxe amb cinc terroristes es bota un control policial a la localitat tarragonina de Cambrils, i atropella els vianants que troba al seu pas en el passeig marítim. Sis persones resulten ferides. Els Mossos persegueixen els terroristes i el cotxe acaba bolcant. Quatre terroristes són abatuts per la policia. El cinquè fuig i fereix diverses persones amb arma blanca. Una d’elles mor.

Els vuit terroristes que participaren en els fets moriren, o bé en una explosió d’un xalet a Alcanar on preparaven els atemptats, o bé abatuts per la Policia després dels atacs.

10/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris