X

El Govern i l’Estat preparen un pla per reimpulsar els ametlers a Balears

Ajudats per les conclusions de l'estudi fet per Eduardo Moralejo, les institucions donaran suport a arrebassar els més de 500.000 arbres morts per la Xylella i també a plantar varietats noves resistents al bacteri

15/11/2020

El Govern i l’Estat preparen un pla per reimpulsar els ametlers a Balears

Els Governs de l’Estat i balear fan feina en un pla per redreçar la dramàtica dinàmica que tenen els ametlers a Mallorca. Si ja fa 3 anys la Unió de Pagesos va anunciar que havia desaparegut la meitat dels que hi havia l’any 2007, la xifra ha minvat estrepitosament, entre altres motius per la xilel·la. De fet, segons un estudi recent, dels que queden als ametlerars, quasi mig milió són morts.

Eduardo Moralejo ha estat un dels investigadors que ha revelat una dada funesta: hi ha 1 milió 250 mil ametlers afectats per la xilel·la i, d’aquests, 550.000 són directament morts. L’estudi realitzat per TRAGSA, la UIB i la Conselleria d’Agricultura, demostra que durant molts d’anys la malaltia es va estendre perquè els símptomes es confonien amb els que tenen quan hi ha sequera.

Davant aquesta progressió imparable d’arbres afectats, Moralejo assegura que el paisatge de fora vila haurà canviat d’aquí a 10 anys, però que qui vulgui tenir ametlers, en podrà tenir.

Des del Govern apunten que ja estan en marxa les converses amb l’Estat per impulsar un pla per redreçar la qüestió.

I mentre, a peu de camp, els pagesos que tenen ametlerars s’ho miren ja amb resignació: ja fa anys que el preu de l’ametla va baixar, i molts no arrabassen els ametlers més per qüestió sentimental que pel negoci que en puguin treure.

Alguns pagesos han pogut compensar, encara que sigui mínimament, la caiguda del preu de l’ametla amb l’augment del de la garrova, que els darrers temps s’ha posat de moda.

15/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris