X

Hongria i Polònia veten els pressupostos de la UE i posen en risc els fons de recuperació

Brussel·les ja ha instat a resoldre "ràpid" el veto i reconeix que les ajudes econòmiques per pal·liar la crisi del coronavirus no es posaran en marxa el pròxim 1 de gener

16/11/2020

Hongria i Polònia veten els pressupostos de la UE i posen en risc els fons de recuperació

Viktor Orbán, primer ministre d'Hongria en una imatge d'arxiu. / EFE

Hongria i Polònia han vetat aquest dilluns l’acord sobre el pressupost de la Unió Europea (UE) per a 2021-2027 i la decisió sobre els recursos propis per a finançar-lo, la qual cosa podria retardar l’entrada en vigor dels nous comptes i del Fons de Recuperació després de la pandèmia de coronavirus.

Durant una reunió d’ambaixadors dels Vint-i-set a Brussel·les, Budapest i Varsòvia han complit la seva amenaça i no han avalat l’acord, que es va tancar la setmana passada entre el Consell Europeu i l’Eurocambra, que requeria unanimitat per a tirar endavant.

“Hongria ha vetat el pressupost, com havia advertit el primer ministre –ViktorOrbán, perquè no podem donar suport al pla en la seva forma actual per a vincular els criteris d’Estat de Dret a les decisions pressupostàries. Va en contra de les decisions del Consell de juliol”, ha dit en Twitter el portaveu del primer ministre hongarès. Tots dos països rebutgen el mecanisme que permetrà suspendre el desemborsament de fons europeus als països que no respectin els principis de l’Estat de Dret, però al no poder vetar aquest acord -que s’aprova per majoria qualificada- han bloquejat la resta del paquet de recuperació.

La Comissió Europea (CE) ja ha demanat resoldre “ràpid” el veto de Polònia i Hongria i ha reconegut que el fons de recuperació no es posarà en marxa el pròxim 1 de gener, com estava previst.

“Crec que es necessita una ràpida resolució d’aquesta situació. Els doblers es necessiten molt per a la recuperació econòmica europea”, ha declarat el vicepresident de la CE Valdis Dombrovskis durant una cimera empresarial europeu.

El polític letó ha recordat que el Parlament Europeu i el Consell (els Estats membres) ja havien aconseguit un acord polític, per la qual cosa ha instat a “avançar”. “Quant a la condicionalitat sobre l’Estat de Dret, és una cosa que la Comissió ja va plantejar en la seva proposta original, així que és un tema que ja s’ha discutit durant molt de temps”, ha constatat Dombrovskis.

“Esper que totes les parts coneguin la seva responsabilitat, siguin totalment conscients de quant es necessita aquests doblers, i que les decisions s’haurien de prendre en el moment oportú. Lamentablement, ara hem de dir que afrontarem algun retard, així que no esperem que tot estigui en el seu lloc l’1 de gener del pròxim any“, ha assenyalat.

16/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris