X

Empreses balears de tecnologia ja disposen d’aplicacions per fer el registre a restaurants

L'aplicació enviaria directament a Salut una identitat, un número de telefon i la seva geolocalització

24/11/2020

Empreses balears de tecnologia ja disposen d’aplicacions per fer el registre a restaurants

El Govern ha pactat amb el sector de la restauració que es posi en marxa una aplicació tecnològica per dur a terme el registre de clients que consumeixin en espais interiors. S’evitaria així que els restauradors es fessin responsables de conservar dades personals, a la qual cosa s’oposen. La patronal de les empreses tecnològiques assegura que hi ha 3 empreses balears capaces de desenvolupar ràpidament una aplicació per al telèfon mòbil amb aquest objectiu. La finalitat és que es posi en marxa abans de Nadal.

La idea del Govern, tal com ha explicat el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, és que els clients que arribin a un restaurant i que hagin de consumir a un espai interior “durant un espai de temps perllongat” donin certes dades personals. Aquestes servirien per ser localitzats ràpidament en cas que es detecti un cas de coronavirus al local. Es desenvoluparà una aplicació mòbil que utilitzarà la tecnologia QR, molt estesa ja a la restauració d’ençà de la pandèmia per llegir els menús.

Precisament, l’oposició del sector a gestionar dades personals i els dubtes legals sobre el tractament d’aquestes dades ha fet que s’hagi modificat el sistema anunciat inicialment. L’aplicació mòbil enviaria directament a la conselleria de Salut una identitat, un número de telefon i la seva geolocalització, segons ha explicat la gerent de la patronal GsBIT, Tona Pou. “Hi ha tres empreses tecnològiques adscrites a la nostra patronal que són capaces de desenvolupar aquesta aplicació ràpidament, una vegada tinguem tots els requeriments per part del Govern”, afegeix Pou.

El Govern es basa en l’experiència de diversos länders alemanys i d’Àustria, entre d’altres països on ja funcionen aplicacions similars de control al sector de la restauració. L’objectiu és que l’aplicació ja estigui operativa d’aquí a 2 o 3 setmanes. La conselleria de Model Econòmic preveu que aquesta setmana s’aprovin les subvencions per comprar purificadors d’aire, una mesura reivindicada pel sector. I manté la resta de les mesures de control anunciades, com l’obligatorietat dels aparells medidors de C02 als espais interiors.

24/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris