X

Sanitaris, residències i discapacitats amb gran dependència, els primers en rebre la vacuna

El ministre Illa adverteix que, malgrat que es comenci a vacunar, la mascareta continuarà sent obligatòria gairebé tot el 2021

24/11/2020

Sanitaris, residències i discapacitats amb gran dependència, els primers en rebre la vacuna

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el Pla de Vacunació contra la COVID-19 a Espanya. Els 13.000 centres de salut del territori, 162 a les Balears, començaran a vacunar a partir del mes de gener.

Serà una campanya de vacunació amb un calendari únic per tot l’Estat. L’objectiu és que tots els grups prioritaris tenguin accés. El Ministeri de Sanitat preveu que les primeres dosis arribin el gener, una vegada que l’Agència Espanyola de Medicaments aprovi els fàrmacs que ja estan en fase de revisió.

Tot d’una es començaran a vacunar els col·lectius més vulnerables. De gener a març s’immunitzaran els usuaris i treballadors de les residències de majors i discapacitats, el personal sanitari i els discapacitats amb gran dependència no institucionalitzats. En total 2,5 milions de persones.

En una segona etapa, d’abril a juny la vacuna arribarà als altres 14 grups prioritaris i es preveu que a partir del juliol ja es pugui començar a vacunar la resta de la població.

El Ministeri, a través de la Unió Europea ha tancat contractes amb sis farmacèutiques. A través d’elles es pot arribar als 80 milions d’immunitzacions, quasi el doble que els ciutadans espanyols.
La vacuna serà gratuïta, voluntària i es dispensarà a través dels 13.000 centres de salut i consultoris del sistema nacional de salut.

Sanitat ha advertit que, malgrat que es comenci a vacunar, l’ús de la mascareta continuarà sent obligatori, almanco durant tot el 2021, així com les altres mesures bàsiques de seguretat.

Tres vacunes en marxa

El Govern central treballa amb 7 vacunes de 7 empreses diferents i ja té un acord firmat amb 5 d’elles. Però a escala internacional són bàsicament tres les vacunes ben situades: les de les farmacèutiques Pfizer, Moderna i Astrazeneca.

La de Pfizer té un desavantatge clar: necessita conservar-se a una temperatura d’entre 70 i 80 graus sota zero. Però té un preu més o manco competitiu, 32 euros les dues dosis, i una eficàcia alta.
La de Moderna s’ha de mantenir a 20 sota zero, però pot estar un mes a la gelera i és la més cara, entre 40 i 60 euros.

La més barata i fàcil de conservar és la d’Astrazeneca i la universitat d’Oxford. 6 euros les dues dosis que es poden mantenir a la gelera. La incògnita és l’eficàcia, que ha estat del 90% en aplicar-ne primer mitja dosi i ha baixat fins al 62% quan s’han posat les dues dosis completes.

La Comissió Europea ha acordat la compra de moment de 300 milions de dosis de la d’Oxford, 200 de la de Pfizer i té un preacord per comprar-ne almanco 80 milions de la de Moderna.

24/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris