X

La Fiscalia adverteix que les ordres de protecció per les víctimes són ineficaces

La Fiscal de violència de gènere, Raquel Solano, analitza la situació als micròfons d'IB3 Ràdio

25/11/2020

La Fiscalia adverteix que les ordres de protecció per les víctimes són ineficaces

La Fiscalia de les Illes adverteix que les ordres de protecció per les dones víctimes de violència masclista són una mesura molt ineficaç. El motiu, segons afirma el Ministeri Públic en la seva darrera memòria del 2019, és que és difícil que la Policia pugui controlar l’acompliment d’aquestes mesures. A més, en moltes ocasions, pocs dies després de la imposició de l’ordre de protecció, les mateixes víctimes van als jutjats per demanar l’aixecament de l’ordre.

Al 2019, segons la Fiscalia, es varen concedir 961 ordres de protecció a les Balears. El Ministeri públic observa també un augment de les denúncies relacionades amb la violència masclista: 6.493 al 2019 i 2.762 durant els sis primers mesos del 2020. La fiscal Raquel Solano -especialista en violència de gènere als jutjats de Manacor- afirma que “aquest increment es deu a una major conscienciació per part de la societat”.

La fiscal Raquel Solano veu amb preocupació l’augment de les denúncies presentades per dones joves, en alguns casos menors d’edat, on els suposats autors també són joves. Solano també ha observat un augment de les denúncies per delictes comesos a través de les xarxes socials. És per això que la fiscal llança el següent missatge: “les dones han de saber que la seva privacitat és el més important de la seva vida; una persona no estima més perquè et controli  més; tampoc no estimaràs més a una persona perquè li deixes que sàpiga on ets en tot moment o li deixis que miri el teu móbil. Hauríem de reflexionar sobre el sentit de la privacitat”.

Un altre col·lectiu que preocupa és el de les dones grans que viuen amb els seus maltractadors. Per aquestes víctimes, la fiscal Raquel Solano demana “campanyes i actuacions específiques”. “Se’ls ha d’ajudar per a sàpiguen que poden canviar, que poden donar una passa; se’ls ha de reforçar psicològicament. Les dones grans quan venen als jutjats estan molt desgastades. Si atures la violència al minut 1 tendràs unes seqüeles, però no tantes com si has tolerat la violència durant anys; jo crec que també es perd la perspectiva”, explica.

Davant la ineficàcia de les ordres de protecció per les dones víctimes de violència masclista, Solano diu que “s’han de potenciar altres mesures -com per exemple- l’educació. Des d’edats primerenques s’han de tenir clar que hi ha límits que no es poden traspassar“. La fiscal també reclama més mitjans per atendre les dones: “hi manquen més policies, però també unitats de valoració integral per a la dona, unes unitats dependents de l’Institut de Medicina Legal, on estiguin integrats metges forenses, psicòlegs i la part jurídica”. Una qüestió bàsica també per Solano “és disposar de més temps per atendre les víctimes de la violència masclista”.

25/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris