X

Parcs infantils oberts, mascareta obligatòria a la feina i permís per fumar al carrer, a partir d’avui

L'Ajuntament de Palma reobri a partir d'aquest dissabte les 173 zones de jocs infantils situades en els més de 300 espais verds i parcs de la ciutat

28/11/2020

Parcs infantils oberts, mascareta obligatòria a la feina i permís per fumar al carrer, a partir d’avui


Les noves mesures segons el nivell d’alerta de cada illa

La situació epidemiològica que hi ha ara mateix a les Illes permet a partir d’avui flexibilitzar algunes mesures. Per exemple, després de gairebé  3 mesos els parcs infantils tornen a estar oberts. Es varen tancar com a mesura de contenció coincidint amb l’inici de curs. Avui, però, hi han tornat les rialles, les corregudes, en definitiva, els menuts de la casa. Això sí, abans, i tal com s’haurà de fer cada dia, s’han desinfectat a consciència per garantir la seguretat dels petits. A més com recorda Sebastià Lladró, regidor de Medi Ambient i Mobilitat de Manacor, hi ha d’haver neteja de mans, distància de seguretat i lús de mascareta. Mesures que recorden els cartells informatius  instal·lats a les 173 zones de joc que hi ha a Palma, així com a les de la resta de municipis. Per evitar que se’n faci, però un ús inadequat, els parcs infantils romandran tancats de nou del vespre a set del dematí.

Contents estan avui també els fumadors que ja, diuen, no s’han d’amagar per fer un cigarret. Ho poden tornar a fer en espais públics sempre que no caminin i puguin mantenir la distància. Ara bé a les terrasses el fum encara no hi té cabuda. Una excepció que no agrada al sector de la restauració. Segons Alfonso Robledo, president de la CAEB Restauració, cada prohibició suposa un entrebanc per aquest sector.

A partir d’avui, també es pot tornar a fer ús de les 37 àrees recreatives de l’IBANAT que hi ha repartides en 24 municipis. Això sí, a les taules no podrà haver-hi, ara per ara més de 6 persones, i els grups entre no convivents hauran d’estar ben separats. I amb la mateixa idea de fomentar les activitats a l’aire lliure tornen les fires, que es regiran per la mateixa normativa que els mercats ambulants i les atraccions. D’aquestes, no podrà haver-n’hi més de tres en un mateix redol. Una mesura que permet als firaires, aturats des de març, almanco salvar la seva campanya de Nadal.

ES PERMET FUMAR AL CARRER I MASCARETA OBLIGATÒRIA:

A partir d’avui també s’aixeca la prohibició de fumar al carrer mentre es pugui mantenir la distància mínima de dos metres en els nivell d’alerta 0,1,2 i 3, així com quan s’està en moviment. S’estableix també l’obligatorietat d’usar la mascareta al lloc de feina, malgrat hi hagi instal·lades mampares de seguretat. També és obligatòria utilitzar-la en els espais comuns, excepte en els espais oberts a l’aire lliure.

VENTILACIÓ D’ESPAIS:

En els espais tancsts d’ús públic es demana dur a terme tasques de ventilació periòdica a les instal·lacions i en edificis i locals, s’ha de garantir una renovació d’aire per ocupant de com a mínim 12,5l/s. Aquesta renovació ha de ser superior en el cas d’activitats que suposin una emissió elevada d’aerosols, com per exemple, l’exercici intens, activitats de cant, etc. La renovació de l’aire s’ha de fer amb captació de l’exterior i no es permet l’ús exclusiu de recirculació de l’aire, i s’ha de diposar el sistema en recirculació de l’aire al 100% d’aire exterior.

També es recomana utilitzar mesuradors de CO2, ja que la concentració no pot superior en cap moment les 800ppm. En cas que se superin, s’ha d’incrementar la ventilació o disminuir la cabuda fins que se situï per davall d’aquest indicador.

REUNIONS FAMILIARS I SOCIALS:

El nombre màxim de persones que poden participar en una reunió familiar o social vendrà determinat pel nivell d’alerta de cada illa. Així:

  • Nivell 0: 30 persones màxim en espais exteriors i 15 en espais interiors.
  • Nivell 1: 20 persones en expais exteriors i 10 en espais interiors (Formentera)
  • Nivell 2: 10 persones en espais exteriors i 6 en espais interiors (Menorca)
  • Nivell 3: 6 persones en espais exteriors i interiors (Mallorca i Eivissa)
  • Nivell 4: 6 persones en espais exteriors i prohibides les reunions en interiors.

MOBILITAT, RESTAURACIÓ, COMERÇ I CULTURA:

En l’apartat de mobilitat, està actiu el toc de queda entre les 12 de la nit i les 6 del matí, que s’aplica a totes les illes.

D’altra banda, en el nivell 1, en el qual ara està Formentera, es permet que 10 persones seguin a una taula interior i 15 seguin en taules exteriors.També en aquest nivell i pel que fa al comerç,  la capacitat màxima queda fixada en el 75 per cent de la cabuda total.

En el nivell 2, pot haver 6 persones dins els locals, mentre que han de ser 10 a les terrasses. A les botigues, la cabuda no canvia respecte dels anteriors estadis i queda en el 75%. I en els espectacles culturals, es mantenen també les normes dels nivell 0, 1 i 2. Als gimnasos la cabuda màxima és del 50 per cent.. També les visites als geriàtrics es limiten a una per dia i durant una hora i queden prohibides les sortides dels interns, excepte les terapèutiques que s’han de fer amb acompanyament de personal del centre. I és que aquest nivell dos suposa que hi ha transmissió comunitària sostinguda, però no està descontrolada. Un exemple és el geriàtric municipal de Maó, on aquest mes s’han detectat set usuaris amb coronavirus.

Finalment en el nivell 3, poden ser 6 persones tant en interior com en exterior. En els espectacles, la cabuda queda restringida al 45 per cent als cinemes i al 50 a teatres i auditoris. Pel que fa als comerços es permet una cabuda del 50%.

VETLES I ENTERRAMENTS:

  • Nivell 0: 200 persones en espais exteriors i 75 persones en espais interiors; 50 % de la capacitat màxima de l’establiment.
  • Nivell 1: 100 persones en espais exteriors i 50 persones en espais interiors; 50 % de la capacitat màxima de l’establiment.
  • Nivell 2: 60 persones en espais exteriors i 30 persones en espais interiors; 50 % de la capacitat màxima de l’establiment.
  • Nivell 3: 40 persones en espais exteriors i 20 persones en espais interiors; 30 % de la capacitat màxima de l’establiment.
  • Nivell 4: es recomana posposar les celebracions festives. En cas que se celebrin, es poden reunir màxim 15 persones, amb un 30 % de la capacitat màxima de l’establiment.

FESTES POPULARS:

Les festes populars es poden dur a terme seguint de manera estricta els protocols específics per a activitats culturals per al nivell d’alerta sanitària corresponent i mentre s’estigui en nivell 0 i 1. En els nivells 2,3 i 4, es prohibeix la realització de festes populars, revetles, sopars a la fresca i altres esdeveniments populars.

EDUACIÓ PRESENCIAL:

en els estudis d’educació secundària, a partir de 2n d’ESO, batxillerat, formació professional, règim especial i educació d’adults, s’han de plantejar fórmules mixtes d’alternança de presencialitat i distància,  d’acord amb el nivell d’alerta sanitària vigent a la unitat territorial en què es trobi el centre docent.

Per als nivells de 2n d’ESO i de 2n de batxillerat, sempre que es garanteixi la distància mínima de seguretat en tot moment, s’ha d’aplicar el següent en funció del nivell d’alerta sanitària vigent:

  • Nivell 0: s’han d’aplicar les ràtios màximes legalment establertes (30 alumnes pergrup a lesaules d’educació secundària obligatòria i 35 alumnes per grup a les aules de batxillerat).
  • Nivell 1: s’han d’aplicar ràtios màximes de fins a 28 alumnes per grup.
  • Nivell 2: s’han d’aplicar ràtios màximes de fins a 25 alumnes per grup.
  • Nivells 3 i 4: s’han d’aplicar ràtios de devers 20 alumnes per grup.

Per a la resta de nivells educatius d’ESO, batxillerat, FP, règim especial i educació d’adults, s’han de continuar aplicant ràtios de devers 20 alumnes per grup.


Balears estrena nou sistema de nivells d’alerta

28/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris