X

El dispositiu de seguretat de Nadal comptarà amb el rastreig de xarxes socials i drons de vigilància

Pel que fa a incompliments, el Govern recorda que les sancions poden arribar als 60.000 euros

02/12/2020

El dispositiu de seguretat de Nadal comptarà amb el rastreig de xarxes socials i drons de vigilància

El rastreig a les xarxes socials serà a càrrec d'Emergències i té un caràcter preventiu.

El dispositiu de seguretat de Nadal comptarà enguany amb el rastreig de xarxes socials per part d’Emergències i drons de vigilància per evitar que es convoquin actes no permesos, ha explicat la consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro, aquest dimecres en roda de premsa després de la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) junt amb la Delegació del govern espanyol i els ajuntaments.

De fet, Castro ha explicat que el rastreig de xarxes socials ja està en marxa, ara el Govern ho intensificarà de cara a Nadal i el pont de la Constitució. La consellera ha indicat que el rastreig serà a càrrec d’una “unitat d’anàlisi de la Direcció General d’Emergències” i que té un caràcter preventiu. “No es tracta que anem a rastrejar fotos al Facebook”, ha indicat.

És un complement a l'”esforç de mitjans humans” de policies locals i nacionals, guàrdies civils i inspectors del Govern i els consells insulars que podria servir, ha aclarit, per a demanar autorització judicial per a impedir la celebració de festes il·legals, ha assenyalat Castro. “Evidentment, no es pot entrar en un domicili particular sense un ordre judicial, però els agents han trobat alternatives per a detectar incompliments sense envair el domicili”, ha dit la consellera.

Al seu torn, la delegada Aina Calvo ha fet una crida a la responsabilitat individual aquest Nadal. “No tendrem un policia darrere cada persona. El que està en joc és quantes vides hem de perdre fins a poder recuperar la normalitat. Qui incompleix les normes, ens està condemnant a tots”, ha dit.

En la la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) d’aquest dimecres s’han establert els recursos i criteris de coordinació del reforç de la vigilància que s’aplicarà primer en el pont de la Constitució, més tard en les festes nadalenques i després, tot i que encara no està concretat amb quins recursos, per Sant Antoni i Sant Sebastiá.

El president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Toni Salas, ha coincidit en la crida a complir les normes i ha reclamat a més més recursos i coordinació amb la resta de forces de seguretat per a les policies locals.

Sancions

Pel que fa a incompliments, el Govern recorda que les sancions poden arribar als 60.000 euros. A partir d’ara, s’augmentarà fins a 17 el nombre d’instructors per a la tramitació d’expedients.

La consellera Isabel Castro ha apuntat que la participació en una festa il·legal pot ser en alguns casos una infracció greu (de 3.000 a 60.000 euros), mentre que l’assistència a una reunió familiar que superi el nombre màxim de participants podria considerar-se lleu (de 100 a 3.000 euros) o greu, en funció de les circumstàncies.

Des de l’aprovació, el passat 10 de juliol, del Decret llei 11/2020 pel qual s’estableix un règim sancionador específic per fer front als incompliments de les disposicions dictades per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la Covid-19, l’Administració de la Comunitat Autònoma ha registrat un total de 4.745 denúncies, incloent les aixecades per altres administracions que han estat remeses a la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, de les quals 4.149 corresponen a ciutadans particulars i 596 a establiments.

Actualment, 332 expedients han finalitzat ja la seva tramitació i compten amb propostes de sanció que sumen 703.658 €. D’aquestes, 315 es corresponen amb infraccions lleus (183 Mallorca, 119 Eivissa i 13 Menorca) per un import total de 103.606 €. De la resta, 11 són greus (5 Mallorca, 3 Eivissa, 2 Menorca i 1 Formentera) amb sancions proposades per un total de 80.050 €; i 6 molt greus (4 Mallorca i 2 Eivissa) amb propostes de sanció per valor de 520.002 €. A més, 4 establiments han estat tancats com a mesura cautelar (2 a Mallorca, 1 a Eivissa i 1 a Formentera).

EL CECOPI està format per representants de totes las àrees del Govern de les Illes Balears, coordinades per la Direcció General d’Emergències i Interior; la Delegació del Govern de l’Estat, (Policia Nacional, Guàrdia Civil, Comgebal, UME i Sanitat Exterior), la FELIB i l’Ajuntament de Palma; i col·legis oficials de l’àmbit sanitari.

02/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris