X

‘SOS Periodisme’ per l’acomiadament de professionals

Els mitjans de comunicació perden una quarentena de professionals a les Balears enmig d'una crisi que va començar abans de la Covid-19

08/12/2020

‘SOS Periodisme’ per l’acomiadament de professionals

Els ERTOs als mitjans de comunicació de les Illes han començat a transformar-se en els temuts EROs, els procediments d’acomiadament col·lectiu. El darrer, el d”El Mundo’, que ha plantejat un ERO que afecta 11 dels 13 treballadors de la delegació de les Balears.

El grup Prensa Ibérica pretén desfer-se de 15 professionals del ‘Diario de Ibiza’ (el 30% de la plantilla) i recentment ha suprimit 5 llocs de feina de ‘Diario de Mallorca’, que en els darrers dos anys ha viscut un degoteig constant d’acomiadaments.

Aquesta situació afecta una quarantena de professionals, segons els càlculs del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB). El seu secretari general, Urko Urbieta, creu que la situació és “duríssima” però tem que “només és el començament” del que vendrà al llarg de 2021. Urbieta explica que la crisi “afecta més els mitjans escrits perquè depenen més de la publicitat, que ha davallat molt amb la crisi de la Covid-19″.

L’SPIB reclama als mitjans un esforç per cercar alternatives als acomiadaments i al Govern balear, ajudes directes als mitjans per evitar més acomiadaments i tancaments.

Però més enllà de les dificultats econòmiques actuals, la premsa escrita arrossega la seva pròpia crisi derivada de la irrupció de la informació digital. “Tenim un problema greu que ve marcat per les edicions digitals que ofereixen un producte gratuït al lector,  que s’ha acostumat a no haver de pagar per la informació”, explica Ángeles Durán, presidenta de l’Associació de Periodistes de les Illes Balears.

Els diaris tenen moltes dificultats per rendibilitzar el model d’internet i, segons Durán, això deriva en la precarització de la professió, amb periodistes “que han de cobrir la informació per a dues plataformes, en paper i online, de manera que cobreixen dos llocs de feina pel preu d’un“, lamenta la presidenta de l’APIB.

Les solucions, diuen, també depenen de prestigiar els mitjans de comunicació i les firmes dels periodistes com a fonts fiables que donen valor afegit als mitjans de comunicació davant l’increment de la desinformació a les xarxes.

Amb el lema “SOS Periodisme”, l’SPIB i l’APIB han convocat una mobilització unitària divendres, dia 11 de desembre, que es farà tant a les xarxes com presencialment, amb una concentració a la plaça de Cort de Palma, a les 20h del vespre.

08/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris