X

El 6,3% dels balears han passat la Covid-19

Segons el darrer estudi de seroprevalença, a Espanya un 9,9% de la població espanyola ha passat la Covid-19. Això significa que a la segona onada de contagis s'han infectat aproximadament el mateix nombre de persones que en la primera onada.

15/12/2020

El 6,3%25 dels balears han passat la Covid-19

Un 6,3% de la població de Balears ha passat la Covid-19 i ha desenvolupat anticossos IgG, segons la quarta ronda de l’estudi nacional de seroprevalença ENA-COVID, presentat aquest dimarts en roda de premsa i elaborada pel Ministeri Sanitat, junt amb l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i amb la col·laboració de les comunitats autònomes.

A Espanya, un 9,9% de la població espanyola ha passat la COVID-19 i ha desenvolupat anticossos IgG, la qual cosa suposa un total de 4,7 milions de persones. La tercera onada de l’estudi, realitzada fins a juliol, va concloure que el 5,2 per cent dels espanyols tenia anticossos IgG, és a dir, poc més de 2 milions de persones.

Els resultats donats a conèixer aquest dimarts, per tant, indiquen que entre juliol i novembre, dins de la segona onada de contagis, s’han infectat aproximadament el mateix nombre de persones a Espanya que en la primera onada, segons ha precisat la directora de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), Raquel Yotti.

En aquesta quarta ronda no s’han observat diferències en la seroprevalença entre homes i dones. Tant en prevalença actual com global, els percentatges són menors entre els nins menors de 10 anys, i molt similars en els altres rangs d’edat. No obstant això, s’està detectant “aproximadament el 60 per cent dels casos”, d’acord amb les dades aportades per Yotti, mentre que en la primera va ser del 10 per cent, gràcies a “un increment molt important en les tècniques diagnòstiques en tot el país”.

Yotti ha explicat que aquestes estimacions encara han de confirmar-se, traslladar-se a la realitat de cada comunitat autònoma i estudiar-se considerant altres factors que transcendeixen a l’estudi de seroprevalença, com el percentatge de casos en població institucionalitzada (com a residències).

Prevalença actual i global

En aquesta quarta ronda es presenten resultats de seroprevalença obtinguts amb el test ràpid utilitzant dos indicadors complementaris: la prevalença actual d’anticossos IgG, que reflecteix el percentatge de persones amb un resultat positiu en el test ràpid aquesta ronda i permet comparar amb les rondes anteriors, i la prevalença global, que indica la proporció de persones en les quals s’han detectat anticossos enfront del SARS-CoV-2 en alguna de les quatre rondes de l’estudi (les tres primeres es van realitzar entre abril i juny).

Amb dades de la segona quinzena de novembre, quan es va realitzar aquesta quarta ronda de l’estudi, la prevalença actual (percentatge de persones que actualment tenen anticossos IgG detectables amb el test ràpid) se situa en un 7,1%. Els estudis de laboratori que s’estan realitzant aquests dies en el Centre Nacional de Microbiologia del ISCIII amb diverses tècniques serològiques d’alt rendiment permetran analitzar si la diferència entre la prevalença global i la prevalença actual es deu a la durada de la immunitat o a altres factors relacionats amb les tècniques utilitzades per al mesurament d’anticossos.

Igual que en les rondes anteriors, hi ha una important variabilitat geogràfica en els resultats: mentre en el nucli central de la Península la prevalença global s’acosta i fins i tot supera el 15%, hi ha províncies en les quals la prevalença no arriba al 5%. No obstant això, en comparació amb les tres primeres rondes, en la quarta s’ha observat una major dispersió a Espanya de l’ona epidèmica. La proporció de persones amb anticossos IgG enfront del SARS-CoV2 és major en residents de grans ciutats (més de 100.000 habitants), i se situa en aquestes localitzacions en un 8,3% actualment i en un 11,6% en el global de l’estudi.

15/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris